Reforma în educație: în doi ani au economisit 9 milioane de lei
Cu o parte din banii acumulaţi, Direcţia raională învăţământ, tineret şi sport (DRÎTS) Râşcani a procurat trei autobuze şcolare, iar alte două milioane de lei vor fi investite în reparaţia drumurilor de acces în sate şi în termoficarea instituţiilor de învăţământ. Un alt autocar a fost transmis în gestiunea DRÎTS Râşcani de către Guvern. Astfel, peste 200 de copii din raion se vor deplasa în siguranţă la şcolile de circumscripţie situate la o distanţă de 3-10 km de localitatea de reşedinţă.
De o săptămână, cei 14 copii din satul Rămăzan care-şi fac studiile la Râşcani, merg la şcoală cu un autobuz nou. Dacă anii trecuţi copiii erau nevoiţi să se trezească la ora 6.00, pentru a reuşi la cursă, şi să achite câte 12 lei pe zi, acum, după implementarea reformei structurale şi procurarea autocarului şcolar, copiii sunt transportaţi gratuit şi în condiţii optime. Elevii se arată încântaţi de noul autocar şi spun că acum merg la şcoală cu mai multă plăcere. „Mă bucur foarte mult că avem autobuzul nostru. O să putem dormi mai mult…”, ne spune Marina Isac, elevă în clasa a XII-a, care deja de cinci ani face naveta la şcoala din Râşcani. Iar Maxim Ţurcanu, elev în clasa a VIII-a, deşi este primul an în şcoala de circumscripţie, spune că s-a obişnuit cu noile condiţii şi că îi place mai mult decât la vechea şcoală. „Era bine şi în sat, dar aici este mai interesant, avem o sală sportivă mare, dar şi copii suntem mai mulţi. Şi autobuzul este frumos, mult mai comod decât cel de mai înainte”, spune Maxim.
Şi părinţii s-au arătat mulţumiţi de noile mijloace de transport şi zic că acum susţin reforma sistemului de învăţământ. „La început, au fost destule probleme, ne era teamă că nu se vor integra în noua şcoală, unde sunt mai mulţi copii şi profesori noi. Dar după câteva luni ne-am liniştit, suntem mulţumiţi de activitatea profesorilor, de modul cum se comportă cu copiii noştri. Iar acum, iată, avem şi condiţii mai bune de transport”, spune Natalia Grinic, mama unui elev de clasa a VI-a.
Potrivit autorităţilor, cumpărarea autobuzelor şcolare a fost posibilă deoarece, în urma implementării noii formule de finanţare, managerii instituţiilor au oportunitatea să-şi gestioneze propriul buget, investind banii în funcţie de necesităţile fiecărei instituţii în parte.
„Din componenta raională am procurat trei autobuze, iar în curând vom cumpăra alte patru. Investiţia în transport este dictată de preţurile exagerate pe care ni le impun agenţii economici care deservesc localităţile unde, deocamdată, nu avem transport”, a menţionat Viorel Dandara, şeful DRÎTS Râşcani. Pe parcursul implementării procesului de optimizare, şase gimnazii au fost transformate în şcoli primare-grădiniţe, iar două şcoli au fost închise.
După o vizită de lucru în raionul Râşcani, ministrul Educaţiei, Mihail Şleahtiţchi, a remarcat: „Acum putem să declarăm că am depăşit perioada când banii pentru procurarea autobuzelor veneau doar din buget, din granturi sau credite. Iată că banii au început să apară în teritorii datorită gestionării raţionale şi responsabile a procesului de reformare”.
De la demararea în republică a reformei structurale, 103 instituţii de învăţământ şi-au schimbat statutul. Dintre acestea, 28 de şcoli au fost închise. Totodată, în ultimii doi ani au fost procurate 60 de autobuze, iar alte 42 urmează a fi achiziţionate până la sfârşitul anului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!