Actualitate

Regina Marii Britanii abia se mai poate mișca: Elisabeta a II-a va absenta în premieră de la o serie de evenimente de tradiție

Regina Elisabeta a II-a, care se confruntă cu probleme de mobilitate, va lipsi de la un eveniment de tradiție pentru prima dată de când a urcat pe tronul ţării în urmă cu 70 de ani, informează Reuters, scrie Agerpres. Decizia vine după ce regina îl va numi pe noul prim-ministru al Marii Britanii la Castelul Balmoral, reşedinţa sa oficială din Scoţia, și nu la Palatul Buckingham din Londra, așa cum era tradiția.

O sursă de la Palatul Buckingham a dezvăluit vineri că decizia a fost luată cu scopul de a menaja confortul fizic al suveranei. Prinţul Charles, moştenitorul tronului britanic, va participa însă la acel eveniment, conform planurilor iniţiale, a adăugat aceeaşi sursă.

Regina Elisabeta a II-a, în vârstă de 96 de ani, şi-a redus frecvenţa apariţiilor publice în ultimele luni din cauza stării sale de sănătate.

Braemar Gathering este o celebrare a unor jocuri, sporturi şi competiţii de dansuri scoţiene organizate în Braemar, un sat aflat la circa 96 de kilometri distanţă de Aberdeen şi care se învecinează cu Castelul Balmoral, reşedinţa de vară a monarhilor britanici.

Această întrunire există în forma sa actuală din 1832 şi a beneficiat cu regularitate de prezenţa suveranului britanic în exerciţiu şi a membrilor familiei regale încă de când regina Victoria a participat pentru prima dată la acest eveniment în anul 1848, au precizat organizatorii. Prinţul Albert a cumpărat domeniul Balmoral pentru soţia lui, regina Victoria, în 1844.

Braemar Gathering reprezintă una dintre puţinele ocazii în care regina poate fi văzută în public în perioada vacanţei sale pe care o petrece în Scoţia în lunile de vară.

Suverana patronează acest eveniment, care include şi o serie de probe insolite, precum aruncarea trunchiurilor de copac şi lupta cu odgonul. Potrivit organizatorilor, regina Elisabeta a II-a a participat la Braemar Gathering în fiecare an după ce a urcat pe tronul Marii Britanii în 1952. Evenimentul a fost anulat în 2020 şi în 2021 din cauza pandemiei de COVID-19.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *