Regina Marii Britanii ar putea decide noul premier
Decizia finală privind cine va fi următorul premier britanic, după alegerile de joi, în urma cărora niciun partid nu a obţinut o majoritate clară, i-ar putea aparţine singurei femei din ţară care nu votează niciodată – regina Elisabeta a II-a, relatează CNN.
În calitate de şef al statului, regina are numeroase prerogative tradiţionale în ceea ce priveşte alegerile şi guvernul, dar acestea sunt de obicei doar ceremoniale. Însă, în urma alegerilor legislative de joi, în care conservatorii au obţinut mai multe mandate decât laburiştii premierului Gordon Brown, dar nu suficiente pentru a forma un guvern funcţional, poziţia reginei devine mai complicată.
Regina este reprezentantul monarhiei constituţionale britanice şi totul este făcut în numele ei. Nicio lege nu poate fi adoptată, parlamentele nu pot fi învestite în funcţie sau dizolvate fără aprobarea sa. Astfel de protocoale stricte marchează şi toate etapele procesului de instalare a unui nou premier.
Filmul "The Queen", din 2006, oferă o imagine a acestor protocoale, când mornarhul invită un Tony Blair emoţionat să devină premier, după victoria din 1997.
În cele şase decenii de când este regină, Elisabeta a II-a numit 11 premieri, inclusiv pe Winston Churchill şi pe Margaret Thatcher, cu care ar fi avut relaţii tensionate în timpul audienţelor săptămânale, fixate prin tradiţie.
Deşi rolul său este să desemneze prim-miniştrii, regina nu se implică, de obicei, în procesul politic. După alegeri, aşteaptă să vadă dacă premierul în exerciţiu obţine majoritatea sau poate forma o coaliţie, înainte de a-l invita să formeze un guvern. Numai dacă acesta îşi recunoaşte înfrângerea şi demisionează, începe să caute pe altcineva.
Pe măsură ce se desfăşoară negocierile pentru formarea unei coaliţii, regina este ţinută la curent, dar evită orice implicare directă în proces şi într-o eventuală controversă.
Însă, dacă partidele nu pot ajunge la un acord privind noul premier, regina are dreptul să intervină. Astfel, ea poate să convoace noi alegeri sau să blocheze organizarea unui noi scrutin, dacă este de părere că există şi o altă soluţie.
Elisabeta a II-a s-a mai confruntat cu probleme după alegeri. Ultima dată a fost în 1974, când după mai multe zile de negocieri între partide, ea a invitat laburiştii să formeze un guvern minoritar. Acel executiv a rezistat mai puţin de un an, iar britanicii au fost chemaţi din nou la urne.
Sursa: Realitatea
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!