Sănătate

Reguli mici cu efecte mari pentru o dietă sănătoasă

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproximativ 70% din vizitele medicale sunt provocate de alimentația deficitară. Cu puțin efort însă, nutriționiștii ne asigură că putem adopta o alimentație sănătoasă, iar efectele nu vor întârzia să apară.

Renunță la pâinea albă. Au devenit cunoscute riscurile pe care le presupune consumul mare de făină albă. Pentru organism, aceasta este aproape la fel de nocivă ca și zahărul. Studiile au arătat că persoanele care consumă pâine integrală tind să trăiască mai mult.

Atenție la cereale! Cerealele care schimbă culoarea laptelui conțin o cantitate mare de aditivi chimici.

Nu apela la mâncare pentru a scăpa de plictiseală. Mănâncă doar atunci când îți este foame. Mulți dintre noi mănâncă din cauza plictiselii sau pentru a se recompensa pentru anumite reușite.

Mănâncă colorat. Culorile diferite ale legumelor reflectă antioxidanții pe care le conțin. Aceștia ajută la prevenirea diferitelor afecțiuni.

Evită alimentele cu foarte multe ingrediente, pentru că pot fi foarte procesate. Acest sfat nu se referă la rețetele bazate pe mai multe ingrediente, ci la produsele cumpărate din comerț.

Evită pe cât posibil ingredientele care-ți sunt necunoscute. Dacă pe etichetă apar aditivi de care nu ai auzit și pe care nu i-ai folosit niciodată când ai gătit de ce i-ai cumpăra acum? În industria alimentară sunt folosite diverse substanțe pentru ca produsele să arate mai apetisant și să aibă o valabilitate mai lungă. Unele dintre aceste substanțe, în cantități mari, pot fi chiar periculoase pentru sănătate.

Nu te grăbi! Mănâncă încet și savurează orice înghițitură. Astfel vei mânca mai puțin.

Nu arunca apa în care ai fiert legume. Această apă are un conținut bogat de vitamine. O poți folosi la supe sau sosuri.

Folosește farfurii mici. Cu cât porția este mai mare, cu atât vei mânca mai mult.

Ia exemplu de la francezi, japonezi, italieni sau greci! Persoanele care mănâncă conform regulilor unei tradiții culinare tind să aibă o stare generală de sănătate mai bună.

Ridică-te de la masă înainte să te simți ghiftuită. Japonezii spun că trebuie să te oprești din mâncat când te simți 80% plin. Așa că, ridică-te de la masă înainte să te saturi.

Nu lua masa singură, pentru că vei mânca mai mult. Fă un obicei din a lua masa în familie sau cu prietenii.

Micile plăceri sunt rare. Nu-i nimic rău în a ceda micilor tentații dulci din când în când, atâta timp cât nu se transformă în obicei.

Nu uita! Regulile sunt făcute pentru a fi încălcate. Însă nu des. Nu transforma dieta în obsesie, pentru că îți poate afecta atât starea de bună dispoziție, cât și sănătatea. Poți „călca strâmb” la anumite ocazii, atâta timp cât ești atentă la alimentația zilnică. Secretul este moderația.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *