Reportaj: Mai ieftin te costă să previi o boală decât să o tratezi
În întreaga lume, cancerul rămâne a fi una dintre principalele cauze de deces. Se estimează că anual pe glob sunt diagnosticaţi cu această boală mai mult de 12 milioane de oameni, iar aproximativ 7,6 milioane mor. În R. Moldova numărul bolnavilor crește de la an la an, iar specialiștii menționează că motivul principal este lipsa culturii de profilaxie a bolilor. În prezent, oamenii încearcă metode tradiționale de tratament sau așteaptă că boala va trece de la sine și cel mai des ajung la spital când este prea târziu. De ce „Institutul Oncologic” este pentru moldoveni un subiect tabu?
La câteva zeci de metri de intrarea în Institutul Oncologic din capitală ți se creează impresia că ai ajuns într-o altă lume. Fiecare om din jur te privește de parcă ai fi pe moarte. De la intrarea în clădire și până la etajul patru, unde se tratează bolnavii de cancer mamar, am întâlnit zici de priviri triste, care probabil erau ale rudelor bolnavilor. Însă odată ajuns în secție, am văzut că acolo sunt oameni care luptă cu boala prin pozitivismul pe care îl emană și trăiesc din încrederea pe care le-o insuflă medicii.
Cancerul poate fi tratat dacă este diagnosticat la timp
Medicul Vasile Jovmir din secția de tratare a cancerului mamar a povestit despre cât de importantă este profilaxia în identificarea bolii la stadie incipientă, dar totodată a constatat că în R. Moldova mentalitatea oamenilor este un obstacol în lupta cu toate tipurile de cancer.
„Profilaxia bolilor este strâns legată și de respectarea anumitor condiții, fie acestea în alimentare, de comportament sau de atitudine. Fiecare om trebuie să fie responsabil de ceea ce face și ce consumă. Din păcate, la noi în țară peste 50 de procente dintre bolnavi se adresează la medic atunci când practic nu mai putem face nimic. Organismul uman este asemenea unei mașini, constituit din mai multe sisteme. Stresul este un factor care poate face ca unele sisteme să funcționeze haotic și atunci omul este supus unui risc mai mare de a se îmbolnăvi”, subliniază Jovmir.
Dorina, pacientă la Institutul Oncologic din capitală, spune că mulți evită să se adreseze la medic pentru că sunt puțin informați. „La oameni există frica de spital, pe unii îi sperie doar denumirea „Institutul Oncologic”. Ei consideră că cei care ajung aici, toți sunt bolnavi de cancer sau sunt pe moarte. Lumea trebuie să cunoască că în acest loc oamenii sunt ajutați, de aceea trebuie să meargă la spital pentru profilaxie și să prevină îmbolnăvirea”, conchide femeia.
„Decât cu doi sâni în mormânt, mai bine cu unul, dar în viață”
Colega de salon a Dorinei, care este din regiunea de nord a țării, povestește că fiind infirmieră, le spunea tuturor pacienților să meargă la control, dar ea însăși n-a urmat acest sfat și a descoperit destul de târziu că are cancer în stadiul al treilea.
„Toți bolnavii își pun întrebarea, de ce eu? Asta, pentru că nimeni nu se așteaptă că se va îmbolnăvi și nimeni nu este asigurat. Acum sunt printre oameni la fel ca mine, dar când voi merge acasă voi fi diferită. Toți mă vor vedea ca pe o persoană care a avut cancer. Eu, însă, sunt pozitivă și mă bucur că am reușit să mă tratez. Le spun tuturor femeilor de aici: decât cu doi sâni în mormânt, mai bine cu unul, dar în viață”, declară femeia zâmbind.
Ca urmare a tratamentului, ei i-au fost înlăturați ambii sâni, dar pozitivismul și plăcerea de a trăi o ajută să pășească ferm înainte. Astăzi femeia a fost externată din spital.
UE nu are nevoie de o țară unde jumătate din populație este bolnavă
Vasile Jovmir atrage atenția că mulți ani sistemul de sănătate din R. Moldova a lucrat cu rămășițele din URSS. Acum UE ne oferă ajutor și un suport, pentru că ei nu-și doresc să integreze o țară unde jumătate din populație este bolnavă. Primim aparataj, echipament, iar unele țări ne oferă bani pentru a putea implementa mai multe proiecte. În Europa, aproape 60 de procente din populație identifică bolile la început, la noi, însă, această cifră este de aproximativ 10 procente.
„În perioada incipientă, cancerul nu doare, el este o parte din noi, de aceea oamenii nu se adresează la medic pentru că se simt bine. Deci, indiferent de faptul cum ne simțim, în fiecare an trebuie să trecem un control medical de profilaxie”, afirmă medicul.
Cu poliță de asigurare și cu îndreptare de la medicul de familie, te tratezi gratis
Specialiștii menționează că pentru a beneficia de servicii gratuite în baza poliței de asigurare, este obligatoriu ca persoana să aibă îndreptare de la medicul de familie. S-a stabilit astfel, pentru că, în caz contrar, oamenii ar putea veni la medic zilnic și vor fi rânduri interminabile la spitale. Persoana va beneficia de servicii gratis, dacă acestea intră în programul unic unde cheltuielile și le asumă compania de asigurare. În program intră multe servicii, dar sunt unele care trebuie plătite.
Conform medicilor, există situații când pacienții ajung la spital, dar sunt nevoiți să meargă pentru investigații în raion. Aceasta se întâmplă pentru că unele servicii sunt contractate de compania de asigurare doar acolo.
Tratamentul tradițional este periculos
Femeile din secția de tratare a cancerului glandelor mamare mi-au povestit că prin sate oamenii încearcă să se trateze prin metode tradiționale. Dacă o femeie a identificat un nodul la sân, aceasta nu se adresează din start la medic, dar aplică pe suprafața suspicioasă brânză, varză sau kerosen. Specialiștii, însă, afirmă că aceste metode nu doar că sunt ineficiente, ci pot face ca boala să se agraveze. Ei atenționează că atunci când cineva are cancer, fiecare minută contează, iar tratamentul tradițional poate lua din timpul prețios.
Medicii spun:
– uitați de vorba: lasă că va trece!
– fiecare femeie trebuie să-și palpeze sânii și să verifice dacă nu s-au format nodule, iar la primele suspiciuni să se adreseze la medic;
– tratamentul de cancer nu este dureros, să nu vă fie frică de durere;
– chiar dacă nu vă doare nimic, mergeți regulat la medic pentru profilaxie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!