(REPORTAJ) Prima fabrică de bere din Basarabia, între zidurile nepăsării
Mai mult, în timp ce în documente este atestată drept a doua fabrică de bere, unul dintre proprietarii acesteia, Ide Schpirt, o menționează peste tot ca fiind prima fabrică de bere din Basarabia.
Vorbim despre complexul de clădiri ale fostei Fabrici de bere „Bohemia”, istoria căruia începe în vara anului 1859. În acel an, mama și sora arhitectului Alexandru Bernardazzi, Vilghelmina şi Ecaterina-Matilda sosesc la Chişinău, unde cumpără o casă de locuit și o curte cu suprafaţa de 600 stânjeni pătraţi, mărginită de străzile Podoliei, strada Bucureşti de astăzi, şi Meşceanskaia (în prezent, Sfatul Ţării).
Conform testamentului lui Bernardazzi, din 1874, o parte a proprietăţii imobiliare cu fabrica de bere în trei niveluri, împreună cu alte construcţii, trece în proprietatea Ecaterinei-Matilda Ţigler, născută Bernardazzi, informează monumente.sit.md. Mai mult, se vehiculează că la 27 mai 1897 a avut loc deschiderea fabricii de bere.
Totuși, în 1890 uzina falimentează și trece în proprietatea băncii municipale, iar peste șapte ani este răscumpărată de către Ide Schpirt, care a ridicat o casă deasupra unui beci din piatră. Casa avea patru camere şi o bucătărie, iar aceasta a servit drept bază pentru viitoarea fabrică de bere. În 1898, Ivan Grubets, un cetățean austriac, este listat ca manager și berar senior. Potrivit unor documente, compartimentul de fermentare era amplasat la subsol, iar terenul de sub clădirea fabricii și curte avea 382 de metri pătrați. În curte se aflau grajduri și un hambar de curățare a sticlelor. Între anii 1908-1909, în cadrul fabricii lui Schpirt lucrau 18 oameni. Și, deși în documente este stipulată drept a doua fabrică de bere, prima fiind considerată fabrica negustorului german Raps, totuși, proprietarul susținea că „Bohemia” este prima întreprindere de bere din Basarabia, iar după război și până în 1971 aceasta era unica fabrică de bere din Chișinău.
De la bere la băuturi răcoritoare
Din 1923, de-a lungul liniilor de cale ferată „Chișinău-Ungheni” și „Chișină-Bender-Reni-Ackerman” circulau două vagoane ale Fabricii „Bohemia”, de unde se distribuiau cumpărătorilor, la toate stațiile intermediare, bere rece și proaspătă, precum și butoaie de bere. În aprilie 1933, fabrica a avut dificultăți la îmbuteliere, iar în reclame era atrasă atenția clienților de onoare că, grație sticlelor speciale ale fabricii, calitatea berii este cea mai bună, relatează oldchisinau.com. Drept urmare, pe fiecare sticlă era inscripționat: „Sticlele sunt proprietatea exclusivă a fabricii și nu pot fi vândute, cumpărate sau schimbate. Indiferent unde se află sticlele noastre de specialitate, acestea vor fi luate de noi ca proprietatea noastră”.
Însă, datorită creșterii cererii a apărut necesitatea construirii unei noi fabrici cu capacitate de îmbuteliere mai mare, iar odată ce a fost construită o nouă clădire la Ciocana, în vechea clădire de pe Sfatul Țării se produceau băuturi carbogazoase dulci.
Așadar, partea veche a fabricii de bere datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, o clădire cu două niveluri. În perioada postbelică, a fost adăugată partea cu patru etaje. Arhitectura este ascetică, brâie de delimitare a nivelelor, fronton triunghiular format de acoperişul în două pante.
În 2001, terenul cu tot cu fabrica de bere este vândut companiei imobiliare SUMMA, dar până în prezent, clădirea este în paragină, iar în unele locuri au fost demontate câteva părți ale acoperișului.
Anul trecut, piaţa de bere din Moldova era estimată la 12,5 mln. decalitri pe an. Dintre acestea, o cantitate de 8 mln. decalitri este produsă la fabricile din Moldova, iar aproximativ 5 mln. decalitri sunt de import. Cota cea mai mare de piaţă, peste 70 la sută, o deţine portofoliul concernului turcesc Efes Beverage Grup, din care face parte Efes Vitanta Moldova Brewery (EVMB), apoi urmează Carlsberg, cu doar 11 la sută.
Sursa fotografii: Natalia Jurminskaia