CSI / RusiaMoldova

Republica Moldova a denunțat încă trei acorduri cu CSI

Republica Moldova a denunțat încă trei acorduri încheiate pe platforma Comunității Statelor Independente (CSI). Proiectele de lege care prevăd acest lucru au fost votate în prima și a doua lectură de Parlament. Astfel, a fost denunțat ACORDUL cu privire la coordonarea relațiilor dintre statele CSI în domeniul electroenergeticii, ACORDUL cu privire la asigurarea funcționării în paralel a sistemelor electroenergetice ale țărilor membre CSI și ACORDUL cu privire la tranzitul de energie și putere electrică a țărilor membre ale CSI.

Potrivit Ministerului Energiei, prevederile Acordului cu privire la coordonarea relațiilor dintre statele membre CSI în domeniul electroenergeticii sunt irelevante și inaplicabile pentru Republica Moldova. Asta în contextul în care, din 2021, țara noastră se confruntă cu o criză energetică fără precedent, cauzată inclusiv de limitarea livrărilor de gaze naturale furnizate de „Gazprom” către „Moldovagaz”. Totodată, creșterea galopantă a prețurilor în regiune, la diferite tipuri de resurse energetice, este cauzată de conflictul inițiat de Federația Rusă, o parte semnatară a acestui Acord.

A fost denunțat și Acordul cu privire la asigurarea funcționării în paralel a sistemelor electroenergetice ale țărilor membre CSI, întrucât prevederile documentului nu mai pot fi aplicate din punct de vedere tehnic. Prevederile documentului nu se mai aliniază la direcțiile prioritare ale Republicii Moldova de dezvoltare a sectorului electroenergetic, care vizează armonizarea legislației din domeniu cu acquis-ul Uniunii Europene și integrarea pieței de energie națională cu piețele UE.

Denunțarea Acordului privind tranzitul de energie și putere electrică a țărilor membre ale CSI reafirmă intenția Republicii Moldova de a aprofunda relațiile de cooperare și integrarea în piețele europene de energie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Până prin 2100 reușiți uăi să ieșiți din csi??? Vă kkți pi voi cu denunțuri di aiastea cîti unu, cîti douî, dar SĂ IEȘIȚI din csi NICI VORBĂ. Exact stilul comsomolist îl aplicați. Curve ăia, curve voi! Sâlă imensă!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *