Actualitate

Republica Moldova ar putea adera la Zona Unică de Plăți în Euro

Prim-ministrul Natalia Gavrilița a participat, joi, la conferința internațională „Aderarea Republicii Moldova la Zona Unică de Plăți în Euro – realizări și perspective”. Evenimentul, organizat de Banca Națională a Moldovei, a reunit reprezentanți ai comunității prestatorilor de servicii de plată din R.Moldova și oficiali de rang înalt, printre care guvernatorul BNM, Octavian Armașu, ambasadorul UE în R.Moldova, Jānis Mažeiks, directorul general al Consiliului European de Plăți, Etienne Goosse. Participanții au analizat beneficiile și provocările aderării R.Moldova la SEPA, progresele înregistrate în acest sens de autorități și pașii necesari în vederea pregătirii dosarului de aderare, transmite Deschide.md.

Potrivit unui comunicat al Guvernului R.Moldova, prim-ministrul a menționat că aderarea la zona SEPA rămâne o prioritate, în contextul în care economia R.Moldova este strâns interconectată cu cea a spațiului european. Actualmente, peste 60% din comerțul de mărfuri și 80% din cel de servicii derulează cu țări membre SEPA, iar aproape 75% din stocul de investiții străine directe în economia națională provin tot din aceste țări.

„Odată cu integrarea noastră în zona SEPA, atât cetățenii care trăiesc în țările membre, cât și companiile noastre vor putea conta pe cheltuieli mai mici și o competitivitate mai mare. Vom trece la transferuri bancare mai ieftine, care, de fapt, sunt fără comisioane. Nu este un proces ușor, sunt anumite obstacole tehnice, normative și financiare, însă vă asigur, din partea Executivului, că vom face tot ce ne stă în puteri pentru a facilita și a accelera aderarea țării noastre la Zona Unică de Plăți în Euro”, a spus Natalia Gavrilița.

În acest context, șeful Executivului și-a exprimat speranța că aderarea R.Moldova la SEPA va accelera și atingerea dezideratului de integrare în UE: „Integrarea în Uniunea Europeană înseamnă bunăstare, justiție dreaptă, reguli clare, instituții transparente și o țară în care fiecare cetățean poate trăi o viață împlinită. Vom munci împreună pentru a aduce Europa acasă, inclusiv prin aderarea, în cel mai scurt timp, la zona SEPA”.

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a menționat că aderarea R.Moldova la SEPA reprezintă un exercițiu de importanță națională: „Este un pas important în contextul statutului de țară candidat obținut de țara noastră și o etapă nouă în dezvoltarea infrastructurii de plăți prin deschiderea granițelor către o piață a plăților fără bariere, mult mai comode pentru cetățeni”.

La rândul său, Jānis Mažeiks a remarcat că UE va sprijini în continuare R.Moldova ca stat candidat la aderare, inclusiv prin finanțarea proiectului Twinning „Consolidarea supravegherii, guvernanței corporative și gestionării riscurilor în sectorul financiar”. Implementarea acestui proiect, în valoare de 1,7 milioane de euro, ajută R.Moldova să-și modernizeze cadrul regulatoriu și de supraveghere bancară, să dezvolte un sistem bancar stabil care vine în beneficiul cetățenilor și businessului și care asigură o creștere economică sustenabilă.

„SEPA este un exemplu minunat a ceea ce înseamnă UE – implementarea standardelor înalte și generarea de beneficii palpabile pentru oameni. După aderarea la SEPA, vor fi posibile plăți în euro fără numerar cu orice stat al UE și un șir de state non-UE într-un mod sigur, rapid, ca și cum ar fi plăți internaționale, iar agenții economici vor avea acces facilitat la piața europeană”, a declarat ambasadorul UE în Republica Moldova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *