Actualitate

Republica Moldova ar putea renunța la schimbarea sezonieră a orei: 31 octombrie ar putea fi ultima duminică când schimbăm ora

Republica Moldova ar putea renunța la schimbarea sezonieră a orei, care se face de două ori pe an: în ultima duminică a lunilor martie și octombrie.

Guvernul susține propunerea legislativă a unui deputat în acest sens, transmite Noi.md.

Executivul moldovean consideră potrivită stabilirea orei locale ca urmare a examinării suplimentare cu abordare de armonizare unitară la nivel regional. La 26 martie 2019, Parlamentul European a votat în favoarea renunțării la schimbarea sezonieră a orei, măsura urmând să fie aplicată din 2021. Însă, Consiliul Uniunii Europene încă nu a examinat-o și, respectiv, propunerea nu a fost adoptată și nu a intrat în vigoare.

Statele-membre ale Uniunii Europene având libertatea de a decide dacă vor să aplice, în mod permanent, ora de vară sau ora de iarnă și vor face ultimă schimbare în ultima duminică a lunii octombrie 2021.

Potrivit Guvernului de la Chișinău având în vedere faptul că Republica Moldova este conectată la unele elemente ale Pieței Unice a Uniunii Europene prin intermediul Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, care, de altfel, nu stabilește vreun angajament al țării noastre cu privire la schimbarea sezonieră a orei, se indică necesitatea corelării deciziilor naționale ale Republicii Moldova cu privire la schimbarea sezonieră a orei sau renunțarea la o asemenea schimbare cu deciziile aplicate în cadrul Uniunii Europene, precum și în țările vecine pentru a evita eventualele impedimente pentru serviciile de transport de persoane și mărfuri.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *