Actualitate

Republica Moldova plasată la COADA unui clasament privind cheltuielile pentru alimente

Potrivit studiului Agenţiei de evaluare rusă RIA Rating, cea mai mare parte din cheltuieli pentru alimente este observată în Ucraina, cu puţin peste jumătate din total, şi 3,5 la sută pentru procurarea băuturilor alcoolice.

Experţii Agenţiei de evaluare explică cheltuielile mari pentru alimente în ţările CSI prin veniturile reduse ale populaţiei din aceste state. Ponderea cheltuielilor pentru procurarea produselor alimentare este relativ proporţională cu valoarea Produsului Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor, de regulă cu cât primul indicator este mai înalt, cu atât este mai jos cel de-al doilea.

În ţările cu un PIB redus pe cap de locuitor ponderea cheltuielilor pentru alimente este mai mare. Astfel, Kazahstanul este plasat pe locul 37, cu o pondere de cheltuieli pentru alimente de 42,5 la sută din totalul cheltuielilor, România este pe locul 36, cu 41.9 la sută, Belarus pe 35, cu o cotă de 40,8 la sută. Federaţia Rusă este plasată pe locul 29, cu o pondere de cheltuieli pentru alimente de 30,3 la sută.

Populaţia din Luxemburg, Marea Britanie şi Elveţia cheltuieşte pentru alimente doar până la 10 la sută din banii care îi îndreaptă spre consum.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în trimestrul trei cea mai mare parte a cheltuielilor a fost destinată acoperirii necesarului de consum alimentar – 40,9%. Pentru întreţinerea locuinţei o persoană în medie a alocat 20,3% din cheltuielile totale de consum, iar pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte – 10,2%. Celelalte cheltuieli au fost direcţionate pentru serviciile de sănătate (5,8%), transport (5,1%), comunicaţii (4,0%), dotarea locuinţei (3,8%), învăţământ (0,8%). În medie, cheltuielile de consum ale populaţiei din mediul urban au constituit 2242,5 lei pe o persoană lunar, respectiv cu 627,4 lei sau de 1,4 ori mai mult faţă de mediul rural.

sursa: moldpres.md


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *