Actualitate

Republica Moldova se pregătește pentru situații de urgență. Spînu: „Suntem în discuții cu România și Azerbaidjan pentru semnarea contractului de furnizare de gaze pe termen lung”

Republica Moldova are în vedere semnarea unui contract de furnizare de gaze pe termen lung cu Azerbaidjan, a declarat viceprim-ministrul Andrei Spînu, scrie Bani.md.

„Guvernul se pregătește pentru situații de urgență. În prezent, suntem în discuții cu România și Azerbaidjan pentru semnarea contractului de furnizare de gaze pe termen lung,” a declarat Spînu.

Astfel, potrivit viceprim-ministrului, Republica Moldova este conectată la Rețeaua Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transport (Entso E), iar acest lucru oferă mai multe oportunități, inclusiv cumpărarea din România sau din alte țări UE, însă, la un preț foarte mare.

Republica Moldova are rezerve de 35 de milioane de metri cubi de gaze pentru o perioadă de zece zile. Spînu susține că această perioadă este suficientă pentru ca autoritățile să găsească gaze din alte surse.

Furnizarea de gaze azere către Europa prin Coridorul de Sud de Gaz a început la 31 decembrie 2020. Azerbaidjanul și-a exportat gazul natural pe piața europeană prin conducte pentru prima dată în istorie.

Conducta Trans Adriatică (TAP), care face parte din coridorului sudic de gaz, care va furniza anual opt miliarde de metri cubi de gaz Italiei și un miliard de metri cubi de gaze Greciei și Bulgariei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *