IT&C

Republica Moldova, tara cu o revolutie furata?

Presa de peste hotare comenteaza cu lux de amanunte revoltele anticomuniste din R. Moldova si represiunile antidemocratice declansate de guvernarea condusa de inca presedintele Vladimir Voronin

 

 

 

„Le Figaro”

R. Moldova se simte abandonata, desi opozitia refuza sa deplanga „revolutia” furata, la o saptamana de la manifestatiile declansate dupa alegerile parlamentare din 5 aprilie, comenteaza cotidianul francez „Le Figaro”. La o saptamana, campania de dezinformare orchestrata de comunisti atinge punctul culminant, comenteaza „Le Figaro”. Presedintele Vladimir Voronin a amenintat cu „masuri adecvate” impotriva „fascistilor beti de furie”, in timp ce agentia oficiala „Moldpres” dezvolta, in cel mai pur stil stalinist, o teorie a unui complot organizat de „forte subversive straine, care au incercat o lovitura de stat cu ajutorul unor elemente criminale si reprezentanti ai lumii interlope”. „Mass-media, controlata in proportie de 85% de comunisti, discrediteaza in fiecare zi opozitia ca ar fi responsabila de cele intamplate marti la presedintie si parlament”, mai scrie ziarul francez.
„Le Figaro” denunta, de asemenea, intimidarile la adresa presei independente, precum si fraudarea alegerilor, recunoscuta „din varful buzelor” de OSCE. Publicatia mai aminteste despre intimidarile candidatilor din opozitie din timpul campaniei electorale dar si despre accesul inegal la televiziunea publica.
Totodata, subliniaza ca statisticile oficiale arata ca numarul alegatorilor a crescut in doi ani cu 10 la suta, in timp ce rata natalitatii este in cadere libera. „Ar trebui sa credem ca au votat 400 mii de morti”, a ironizat un observator occidental in timp ce un amic de-al lui moldovean „a descoperit in ziua scrutinului ca in casa lui traiau alte cinci persoane”, mai relateaza „Le Figaro”. Publicatia mai enumara cateva secvente video care trezesc multe semne de intrebare vizavi de organizatorii si regizorii protestelor.
Potrivit cotidianului francez, un observator european nu a ezitat sa spuna ca ceea ce s-a intamplat la Chisinau seamana izbitor de mult cu incendierea Reichstagului german din 1933. „In pofida condamnarilor venite din partea tarilor occidentale, RM, care aspira sa adere la UE, se teme ca intr-o zi ar putea sfarsi intr-un regim dictatorial de tipul celui din Belarus”, conchide „Le Figaro”.

  • „El Pais”
  • Vladimir Voronin a sugerat ca si Serbia a fost implicata in evenimentele de saptamana trecuta de la Chisinau, alaturi de serviciile secrete romane. „Aici la intrare (la Parlament – n.red.), am fotografiat un iugoslav cu documente ale unei institutii nord-americane. La 7 aprilie, au existat sapte persoane din Serbia care au condus evenimentele si agenti ai serviciilor de securitate din Romania. Avem totul filmat si le putem identifica pe toate bestiile care au batut politisti. Ii vom aresta si judeca”, a declarat Voronin intr-un interviu acordat cotidianului spaniol „El Pais”.

In interviul din „El Pais”, Voronin mai spune ca scopul evenimentelor de la Chisinau a fost provocarea unei „revolutii colorate”. „Nu ii interesa rezultatul alegerilor”, a spus presedintele moldovean, referindu-se la protestatari. „Problema nu este falsificarea alegerilor. Voiau sa profite de moment pentru a organiza o operatiune de genul celor carora li se spune revolutii colorate. Acelasi scenariu ca la Belgrad, Tbilisi, Biskek si Kiev", a mai spus Voronin.

NewsIn
 

„Interfax”

Miscarea rusa de tineret Nasi, pro-Kremlin, va trimite observatori in R. Moldova, pentru a monitoriza procesul de renumarare a voturilor si pentru a ajuta la organizarea controlului civil al situatiei pe strazile Chisinaului, in cazul unor tensiuni, transmite agentia rusa de presa Interfax. „Intrucat unul dintre obiectivele miscarii este prevenirea si lupta impotriva revolutiilor „colorate”, suntem dispusi sa ajutam la supravegherea procesului de renumarare a voturilor. Garantam ca vom acorda societatii date mult mai complete, precise si autentice privind rezultatele alegerilor”, a declarat un lider al miscarii Nasi, Constantin Goloskokov, precizand ca ieri un grup de observatori ai miscarii urma sa plece la Chisinau. De asemenea, membrii miscarii „vor acorda sprijin in organizarea controlului civil al situatiei pe strazile Chisinaului in cazul unor tensiuni”, a adaugat Goloskokov.
Tot luni, Nasi va organiza langa Ambasada R. Moldova de la Moscova o actiune de sustinere a cetatenilor rusi care locuiesc pe teritoriul fostei republici sovietice.
„Peste 50 de membri ai organizatiei vor veni la ambasada pentru a sustine zecile de mii de cetateni rusi care locuiesc in Republica Moldova. Nasi declara ca este inadmisibila repetarea unor asemenea evenimente si ca este necesara apararea populatiei vorbitoare de limba rusa a Republicii Moldova”, a spus Goloskokov.
Circa 50 de membri ai Nasi au pichetat vineri, in liniste, Ambasada Romaniei de la Moscova, pentru a-si exprima nemultumirea fata de situatia din R. Moldova, pentru care Chisinaul acuza Bucurestiul.
 

NewsIn
 

„Evenimentul Zilei”

Analistul Mircea Mihaies semneaza comentariul „Tragedia de la Chisinau nu e, ma tem, decat preambulul unei vaste repozitionari ideologice la nivel international”.
Privite la rece (atat cat pot fi ele privite la rece), lucrurile au luat o turnura ce-a aruncat deja in aer baza morala a lumii in care traim, scrie autorul. Aici nu e vorba despre pasivitatea Occidentului in fata unor abuzuri de natura politica. E secundar, acum, daca in Moldova comunistii au castigat cu adevarat alegerile ori au fraudat din greu. Esential e ca, dincolo de jocurile politice, la Chisinau domneste un regim ce calca in picioare drepturile fundamentale ale omului. Sub privirile de iepurasi timizi ale europenilor si americanilor, asistam la triumful pe scara larga al strategiilor nascute in laboratoarele KGB. Moldova e saraca. Nu are petrol si nici gaze. Cine risca, de dragul ei si-al democratiei, sa-l infurie pe Marele Urs?
In lumea asa-zis democratica a devenit mai riscant, in vremurile noastre de paralizie a constiintei, sa-ti spui parerea liber decat sa asasinezi in serie. Gangsterii politici din familia lui Voronin stiu prea bine acest lucru. Ei au intuit fragilitatea de portelan a Occidentului si nu se sfiiesc sa intre cu bocancii in sufletele, viata si visele oamenilor. Iar cand in tari surori isi gasesc si aliati, chiar ca nu mai au de ce sa se teama.

„Gazeta Wyborcza”

Republica Moldova a atras atentia principalelor ziare poloneze prin revolta neasteptata a studentilor si prin declaratiile antiromanesti ale inca presedintelui Voronin. Cotidianul „Gazeta Wyborcza” a publicat un interviu cu Adam Eberchard, vicepresedintele Centrului de Studii Estice, care considera situatia creata drept o consecinta a starii economice desperate in care a ajuns Moldova pe fonul Romaniei tot mai prospere. Expertul polonez subliniaza ca intr-o democratie de fatada, cum este statul moldovenesc, opozitia dispune de o influenta limitata, iar mijloacele administrative detinute permit comunistilor sa recurga la falsificarea alegerilor. In acest context, trebuie privita critic declaratia OSCE precum ca alegerile au decurs in linii mari conform normelor democratice, ceeea ce presupune posibilitatea unor „mici falsificari” procedurale. Totodata, dezordinele din fata Parlamentului si Presedintiei pun intr-o situatie nesigura opozitia, care va trebui sa mizeze pe „criteriul strazii” sau sa ajunga la un compromis cu Puterea.

„Dziennik” si „Nasz Dziennik”
„Revolutia din Moldova va rasturna comunistii?”, se intreaba cotidianul „Dziennik”, descriind actiunea de protest scapata de sub control la 7 aprilie. Ziarul exprima indoiala in legatura cu posibilitatea rasturnarii comunistilor, deoarece acestia au un sprijin puternic in provincie, spre deosebire de capitala, unde nucleul protestatarilor il constituie tinerii cu aspiratii prooccidentale. Despre masurile luate de fortele de ordine in zilele de dupa revolta scrie cotidianul „Nasz Dziennik”. Conform sursei, politia acuza persoanele tinere de distrugerea nu numai a cladirilor institutionale, dar si a magazinelor din centru. Se releva, de asemenea, actiunea Opozitiei de divulgare a falsificarilor. Interogat de cotidian, Andzej Maciejewski, specialist pentru politica in Institutul Sobieski din Varsovia, afirma ca ceea ce s-a intamplat la Chisinau este analog cu ce se intampla pe strazile din Grecia, Germania sau Franta, alegerile fiind doar un pretext pentru a exprima nemultumirea fata de criza economica si energetica din tara.
 

Ion Macovei,
Varsovia

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *