Ultima oră

Responsabilitatea aflării adevărului despre 7 aprilie este un „ping-pong” între MAI şi Procuratură

„Constatăm că nimic nu s-a schimbat. Pe 6 şi 7 aprilie se discută insistent asupra evenimentelor, după care pe 8 aprilie discuțiile sunt uitate. Nu avem persoane condamnate. Trebuie să ştim un răspuns la ceea ce s-a întâmplat, cine se face vinovat”, a declarat Alexandru Tănase.

Potrivit ministrului, pentru tineri evenimentele de atunci au fost un şoc. Pe 8 şi 9 aprilie, imediat după proteste, aceștia s-au văzut vânaţi în toate colţurile Chişinăului de către ofiţerii poliţiei.

„Dacă nu vor fi sancţionaţi cei vinovaţi, riscăm ca pe viitor să ne confruntăm cu situaţii similare. Noi am proclamat independența față de un stat care avea KGB, care avea armată sovietică şi, vreau să spun, că există o claritate totală asupra evenimentelor care s-au întâmplat din anul 1989 până în 1991, dar nu avem o claritate asupra a 3-4 zile de evenimente, de unde au fost filmate şi transmise imagini live în toate colţurile lumii”, a mai spus Alexandru Tănase.

„ Am fost vânat de pe stradă şi dus la Comisariat pentru interogare. Am fost bătut ca şi ceilalţi tineri. Am depus plângere, dar investigarea a fost parcă împinsă de la spate. Nu s-a văzut dorinţa Procuraturii de a soluţiona cazul”, a spus Sergiu Creţu, unul dintre tinerii maltratați. „ Poliţiştii care au fost implicaţi în cazurile de tortură ar trebui să fie suspendaţi, dar ei sunt în continuare în funcţie. Dosarul meu se află încă în instanţă. Ceea ce s-a întâmplat la 7 aprilie a fost un răspuns la ceea ce s-a petrecut timp de ani de zile în Republica Moldovaˮ, a mai spus tânărul.

Iurie Maximov, şef-adjunct al Direcţie Investigaţii şi Securitate Internă MAI, a menţionat că după „7 aprilieˮ a fost suspendată activitatea unor instituţii de detenţie preventivă din cauza condiţiilor nesatisfăcătoare de acolo. MAI a creat o Comisie care are grijă ca materialele solicitate să ajungă pe masa procurorilor.

În jur de 300 de persoane au fost maltratate în comisariatele de poliţie după 7 aprilie 2009. Până acum doi polițiști au fost condamnați pentru depășire atribuțiilor de serviciu, alte peste 100 de dosare sunt încă în instanțele de judecată.

Sursa: Info-prim.md
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *