Culinar.md

REȚETA ZILEI: Ciuperci la tavă

Ciupercile sunt bogate în minerale precum fier, potasiu, cupru, zinc, seleniu, magneziu, fosfor şi calciu, având în plus şi mult acid folic. De asemenea, conţin vitamine precum A, B1, B2, C, fiind şi singură sursă vegetariană de vitamina D. Seleniul care se află în ciuperci este atât un luptător natural cu tumorile cancerigene, cât şi un mineral care previne îmbolnăvirea inimii. Potasiul ajută la menţinerea unei presiuni sanguine scăzute şi previne atacul cerebral, în timp ce cuprul previne problemele cardiace şi asigura o bună funcţionare a metabolismului.

Vitamina C întăreşte imunitatea, prevenind astfel infecţiile ce sunt destul de frecvente în sezonul rece, iar combinaţia dintre proteine, fibre şi vitamina B ajută la menţinerea unui metabolism sănătos.

Pentru diabetici, ciupercile pot fi un aliment ideal, şi asta datorită insulinei naturale şi enzimelor care ajută la decompunerea amidonului din alimente. Ciupercile ajută la scăderea tensiunii arteriale în cazul persoanelor hipertensive şi la controlarea migrenelor.

S-a afirmat chiar că niacina din compoziţia ciupercilor ajută la prevenirea bolii Alzheimer. Antibioticele naturale conţinute de ciuperci previn infecţiile şi grăbesc vindecarea rănilor.

Carnea este un aliment greu digerabil (este nevoie de aproximativ 8 ore pentru digestia cărnii), în timp ce ciupercile necesită doar a zecea parte din acest timp pentru a traversa organismul uman; de asemenea, consumul de energie va fi mai mic.

Ciupercile nu conţin amidon şi colesterol.

Ingrediente

Pentru 6 porții:
1 kg ciuperci
2 oua
100 g unt
1 legătura de patrunjel
sare și piper după gust

Mod de preparare

Ciupercile se curăță de pielițe și se spală în mai multe ape reci. Se separă pălăriile de picioarele ciupercilor. Picioarele ciupercilor se toacă mărunt, apoi se freacă cu unt, ouă, patrunjelul tocat, sare și piper după gust.

Cu compoziția obținută se umplu pălăriile ciupercilor, care se pun apoi cu scobitura în sus într-o tavă unsă cu unt. Tava se pune în cuptorul preîncălzit, la foc mediu, cam 45 de minute. Cateva fire de patrunjel se toacă mărunt și se presară peste ciuperci după ce acestea se scot de la cuptor.

Mod de servire

Ciupercile la tava se servesc calde, simple sau ca garnitură la fripturi și grătare. Se servesc împreuna cu mujdei de usturoi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *