Culinar.md

(REȚETA ZILEI) Mămăliguţă cu pipote la cuptor

Mămăliga, considerată mâncare a țăranilor, este des folosită ca substitut pentru pâine sau ca aliment de bază în perioadele de vară când munca grea efectuată la câmp nu mai permite prepararea pâinii de casă și în zonele rurale sărace. Era preponderent folosită în perioada premergătoare industrializării dată fiind ușurința cu care se prepară, comparativ cu pâinea. În perioada modernă, preocuparea pentru alimentația diversă și sănătoasă făcând obiectul a numeroase cercetări, știința alimentației consideră mămăliga ca având un aport bogat de vitamine, aceasta fiind recomandată mai ales persoanelor suferinde de boli de plămâni, afecțiuni ale căilor respiratorii, anemicilor, etc. La ora actuală mămăliga și alte preparate pe baza ei, au devenit feluri de mâncare disponibile și în restaurantele selecte, fiind apreciate de gurmanzi.

În mod tradițional, mămăliga este gătită din apă fiartă, sare și făină de porumb într-un vas de fontă cu o formă specială denumit ceaun. Preparată în stilul țărănesc și folosită în loc de pâine, mămăliga este mai densă decât polenta italiană până la a putea fi tăiată în bucăți asemenea pâinii. Când este gătită în alte scopuri, mămăliga poate fi mai moale, câteodată aproape de consistența terciului.

Motivul pentru care mămăliga este atât de populară este faptul că otomanii puneau bir numai pe grâu, porumbul rămânând alternativa cea mai hrănitoare.

Ingrediente

1 caserolă ficat de porc
1 caserolă pipote şi rânză de pui
1 legătură ceapă verde
mărar
pătrunjel
1 morcov
sare
piper
mămăliguţă
caşcaval
2 ouă

Mod de preparare

Se spală bine ficatul, pipotele, rânză şi le punem la fiert în apă cu sare.

După ce au fiert le scurgem de apă şi le tăiem mărunt.

Într-o tigaie călim puţin ceapă şi morcovul tăiat cubuleţe, adăugăm ficatul şi pipotele, mărarul şi lăsăm să se caleaşcă puţin împreună, după care oprim focul şi adăugăm pătrunjelul tocat, sare şi piper după gust.

Într-o tavă termorezistentă o ungem cu ulei, adăugăm un strat de mămăliguţă, umplutură şi deasupra mămăliguţă.

Am adăugat felii de caşcaval şi felii de ou fiert înainte.

Dăm la cuptor până se rumeneşte puţin caşcavalul

Mod de servire

Vasul de 2 mm grosime conduce căldură uniform şi previne arderea mâncării. Datorită cronometrului pentru presetare de până la 24 de ore, eşti liberă să petreci timp cu cei dragi, în timp ce Multicooker găteşte pentru ţine.

sursa: culinar.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *