Rețete vechi de 100 de ani: Jumările cu pătlăgele roșii și Orez cu prune uscate
Jumările cu pătlăgele roșii
Într’o cratiță pui unt și rumenești o ceapă. Adaogi trei sau patru tomate mari tăiate în bucăți, un buchet compus din pătrunjel, foaie de dafin, cimbru, usturoiu, sare și piper. Lași să se coacă cel puțin jumătate de oră. Apoi treci prin sită acest amestec.
Bați ouăle; pentru 5 tomate pui 5 sau 6 ouă. Pui o bucată măricică de unt într’o cratiță și când s-a înfierbântat verși ouăle și amestecul iute. După câteva minute adaogi tomatele. Lași să se coacă la foc domol, amestecând repede de tot, cu lingura de lemn sau un pomătuf de sârmă.
Orez cu prune uscate
Ferbe orez în lapte, din altă parte ferbe în apă prune uscate pe care le treci prin sită și le zaharești.
Untează o formă în care pui un strat de orez, unul de piurea de prune și tot astfel, strat cu strat, până la sfârșit. Orezul să acopere totul. Adaogă bucățele de unt. Coace o jumătate de oră la cuptor. Scoate și servește cu un sos oarecare.
Sursa: Agerpres