Eveniment

Retrospectiva lunii iulie

Zi istorică în R. Moldova: „La 13 iulie, parlamentul a condamnat regimul comunist și a interzis secera și ciocanul”,
În ultima şedinţă a sesiunii legislative, parlamentul moldovean a aprobat proiectul de lege iniţiat de Partidul Liberal prin care sunt condamnate crimele comunismului şi sunt interzise simbolurile acestei ideologii, secera şi ciocanul, pe orice tip de suport, pe teritoriul RM. Aşa cum era de aşteptat, dezbaterile pe marginea acestei legi au stârnit numeroase controverse, majoritatea lor covârşitoare declanşate de reprezentanţii PCRM, care, deşi se delimitează formal de nelegiuirile comuniştilor sovietici, nu agreează popularizarea crimelor şi condamnarea lor.
Valentin Buda

Omul săptămânii

Alexandru Moşanu, istoric, academician

A avut o contribuţie decisivă la elaborarea unor acte legislative privind Drapelul Republicii Moldova şi a adoptării Imnului „Deşteaptă-te, române!” (primul imn al RM). A luptat dintotdeauna pentru idealul Unirii cu Ţara Românească. Este autorul a circa o sută de lucrări, inclusiv patru monografii, dintre care două în colaborare cu alţi cercetători. Pe 19 iulie, acad. Alexandru Moşanu a împlinit venerabila vârstă de 80 de ani.

Eveniment

Miniștri noi în guvernul Filat: Dorin Recean și Maia Sandu

La 24 iulie, prim-ministrul Vlad Filat a propus preşedintelui Nicolae Timofti revocarea din funcţie, în baza cererii de demisie, a ministrului Afacerilor Interne, Alexei Roibu şi a ministrului Educaţiei, Mihail Şleahtițchi. Premierul a recomandat, de asemenea, numirea Maiei Sandu în funcţia de ministru al Educaţiei şi a lui Dorin Recean în cea de ministru al Afacerilor Interne.
Timpul.md

Declarația lunii: „Pe moldoveni poţi să-i călăreşti cum vrei şi când vrei”. (Vladimir Voronin, Parlamentul RM, 12 iulie 2012)

Bună dimineața!

„Ce ştie SIS-ul despre „supcikurile” de la locuinţa Nataliei Morari (de la Publika TV)?”
Apar noi dezvăluiri despre evenimentele din 7 aprilie 2009, întrucât în luna iulie pe youtube a apărut un documentar intitulat „Triada din 6-7 aprilie 2009”, care aduce noi dovezi despre implicarea în aceste evenimente a Nataliei Morari de la Publika TV, a bloggerului rus Eduard Baghirov şi a deputatului comunist Mark Tkaciuk. „Autorii documentarului sugerează că evadarea lui Baghirov a fost organizată de Mark Tkaciuk, la operaţiune participând deputatul comunist Grigore Petrenko, prezentat ca agent de influenţă al Moscovei, şi conducerea Publika TV, despre care se sugerează că ar fi implicată în spălarea unor sume mari de bani”

Constantin Tănase

Cifra lunii

Salariile în plic costă anual bugetul statului 5 miliarde de lei

Salariile în plic prejudiciază în fiecare an bugetul public național cu aproximativ cinci miliarde de lei, iar în următorii ani valoarea pierderilor fiscale, generate de munca nedeclarată, ar mai putea crește cu un miliard.

Interviu exclusiv

Margareta Timofti: „Familia reprezintă oaza de linişte, înţelegere şi dragoste”

„Urmărind-o pe Margareta Timofti, soţia preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, poţi avea răspunsuri la multe din întrebările privind traseul ascendent al capului familiei spre vârful piramidei. Cu toate că îi displace sintagma de „primă doamnă”, Margareta Timofti are toate caracteristicile necesare unei femei pentru a primi acest apelativ, chiar şi dacă nu ar fi soţia preşedintelui ţării. Câteva minute de dialog sunt suficiente pentru a developa mediul echilibrat, înţelept şi distins pe care, în calitate de soţie şi mamă, l-a creat în căminul familiei. Adică, exact atmosfera în care toate gândurile şi planurile pozitive ale unei familii se transformă în realizări”.

Nadia Tătaru

Comentariu

Povestea boxerului şi tractoristului sau De ce are nevoie Republica Moldova de NATO?

Comentariu-parabolă în care Rusia este reprezentată drept Ivan, iar R. Moldova – Gheorghe și relațiile dintre aceștia. „După bunul său plac, Ivan decidea dacă Gheorghe putea sau nu să vândă vin la prăvălia din sat sau dacă poate să-şi vândă fructele şi legumele în alt sat. În plus la toate, Ivan a decis să-i înstrăineze o bucată din grădina lui Gheorghe-moldoveanul, iar mai mare pe această bucată de gradină l-a pus pe golanul satului – Igorek Smirnoşka, care de câte ori avea chef îi făcea zile negre lui Gheorghe, fie de unul singur, fie împreună cu stăpânul său, Ivan”, relatează Octavian Țâcu. „Dar iată că într-o zi, când părea că disperarea oamenilor nu mai avea capăt, a venit în sat, în ospeţie la un prieten, un boxer, pe nume (A)nato(l), care era un mare campion, băiat pregătit fizic, tehnic, inteligent şi bine crescut, cu o mare experienţă în luptele internaţionale”, scrie editorialistul.

Octavian Țâcu

Interviu

Ghenrih Padva: „Mituirea ar trebui să trezească în oameni sentimentul ruşinii”

Celebrul avocat rus relatează în primul său interviu pentru o publicaţie de limbă română despre primele fisuri în acţiunile Kremlinului şi despre floricelele democraţiei care încep să crească în Rusia. Astfel, în cadrul interviului, avocatul explică de ce Mihail Hodorkovski a devenit incomod pentru autorităţile ruse, de ce l-a apărat pe Lukianov în dosarul cu privire la puciul din 1991 şi de ce marii hoţi nu sunt traşi la răspundere. Totodată, Padva nu crede că fenomenul corupţiei va fi stârpit definitiv vreodată, dar admite că primele schimbări spre bine în acest sens pot avea loc doar peste mai mulţi ani.

Pavel Păduraru

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *