Retrospectiva lunii iunie
Crima de la Durlești: Înjunghiat pentru limba română
În noaptea de 16 iunie, doi minori din Durlești au înjunghiat alți doi tineri la un bar din localitate, pentru că au cântat o melodie de dragoste în limba română.
Atacatorii, I.M. de 17 ani şi V.C., în vârstă de 16 ani, s-ar fi bătut cu prietenii victimei pentru că erau deranjaţi de cuvintele şi ritmul piesei româneşti.
„Potrivit poliţiei, incidentul a avut loc la ora 02.40 noaptea. Băieţii s-au bătut în barul de pe strada Testemiţanu, apoi minorii ar fi înjunghiat doi tineri care au fost internaţi la spital cu diverse leziuni provocate în regiunea gâtului. Poliţia mai menţionează că unul dintre agresori este originar din Durleşti, iar celălalt din Chişinău. „Victima a primit multiple lovituri fatale în regiunea toracelui cu un obiect asemănător unui cuţit. Potrivit martorilor, tinerii ar fi consumat băuturi alcoolice în bar”, punctează comunicatul de presă al Comisariatului General de Poliţie. (…)
„Au vrut să asculte blatneak”
Unchiul lui Andrei Burlea, Ştefan, a confirmat că personajele acestei drame au consumat alcool şi că motivul crimei ar fi piesele interpretate în limba română de către nepotul său şi amicii lui. „Agresorii au vrut să asculte blatneak şi cântece destinate condamnaţilor. S-au bătut, apoi copilul a plecat acasă, a luat cuţitul şi a sărit la gâtul lui Roman. Andrei l-a apărat, dar ambii au fost măcelăriţi. Poliţia i-a găsit pe cei doi într-un câmp cu viţă de vie. Au găsit asupra lor şi arma crimei”, ne-a spus Ştefan.
Nelly Gâștemulte
Editorial
Nataşka cea deşteaptă (de la Publika TV) şi moldovenii cei proşti
În cadrul emisiunii „Forum” de luni de la „Vocea Basarabiei” a fost pusă în discuţie o emisiune de la Publika TV, moderată de Natalia Morari. Subiectul emisiunii vizate, dar şi întrebarea emisiunii, la care telespectatorii erau invitaţi să răspundă, era dacă moldovenii sunt oameni deştepţi. Am urmărit şi eu începutul emisiunii de la Publika, dar, văzând la câtă nesimţire poate ajunge o televiziune, am trecut, scârbit şi jignit, pe alt canal. Şi participanţii la „Forum” erau foarte revoltaţi. E şi normal. Pentru că nu e deloc etic să pui în discuţie o chestiune care jigneşte milioane de oameni. Moderatoarea de la Publika TV nu s-a gândit nici pentru o clipă că numai simpla formulare a întrebării înseamnă că admiţi că moldovenii sunt proşti, deci întrebarea din start este o dovadă de nesimţire omenească şi obrăznicie jurnalistică. Nu am obsesia acestei televiziuni, care a înlocuit cu succes NIT-ul comunist şi care promovează o politică foarte departe de adevăratele interese naţionale ale R. Moldova. Există un Audiovizual care ar trebui să urmărească respectarea legii de către toate televiziunile, inclusiv de către Publika TV, dar mai există şi Măria Sa telespectatorul, cu telecomanda în mână. El trebuie să spună cum sunt moldovenii, nu Nataşka.
Constantin Tănase
Interviul
Emile van Leuwen, un olandez îndrăgostit de Moldova
„De când sunt în Moldova deseori mi se reproşează că nu cunosc limba rusă. Mulţi ruşi se supără pe mine pentru că am învăţat limba română, şi nu limba lor. Dar eu nu înţeleg cum poţi să trăieşti toată viaţa într-o ţară în care nu-ţi pasă de limba de stat?”, se întreabă nedumerit Emile van Leuwen, un tânăr olandez care şi după patru ani petrecuţi pe tărâm moldovenesc încă îi este greu să înţeleagă realităţile, pe alocuri paradoxale, din R. Moldova.
„Ar fi fost mult mai simplu să mă întorc acasă, să-mi găsesc un serviciu ca simplu jurist cu un salariu de începător de două mii de euro, care ulterior creşte până la cinci mii de euro. În Olanda, salariul minim este de 1500 de euro, iar aici puţini sunt cei care au un asemenea salariu, mai ales legal. Dar totuşi ceva mă atrage aici”, spune tânărul. Emile priveşte cu optimism spre viitor şi consideră că în RM există multe oportunităţi, mai ales în afaceri. „Dacă vrei să fii antreprenor în Olanda este foarte complicat, e nevoie de mult capital şi de o idee inovativă, dar în Moldova, pentru că este o piaţă puţin dezvoltată, lucrurile sunt mai simple. Aici sunt şanse să-ţi deschizi o afacere chiar dacă nu are la bază o idee revoluţionară”.
Ala Coica
Perle de la BAC-ul 2012
La fel ca în fiecare an, TIMPUL a adunat cele mai „strălucitoare” perle ale BAC-ului moldovenesc. Iată câteva mostre:
• Să eliberăm cât mai multe idei închegate pe hogeagul libertăţii.
• Iubirea-i ca focul, până nu-i pui un băţ, nu arde.
• Personajul iubeşte mult, dar acest mult e prea puţin.
• Cartea mea de suflet este Constituţia.
• Rog să fiu angajată, promit, o să mă stărui să lucrez bine, sunt disponibilă pentru orice perioadă de timp şi pentru orice ipostază.
• Inima este o floare, dacă-i dai de băut, bate tare.
• Acesta, fiind şef, totuşi, a rămas om.
Omul săptămânii
Gheorghe Grâu
S-a născut pe 17 septembrie 1961, în satul Ciucur-Mingir, r-nul Cimişlia. În anii 1980 studiază la Institutul Superior de Teatru „B. Şciukin” din Moscova. Imediat după finisarea studiilor devine actor la studioul Moldova-film şi joacă unul din rolurile principale în filmul „Ar fi avut o altă soartă” (1982). Filmul i-a adus premiul pentru „Cel mai bun debut” şi „Cel mai bun rol masculin” la Festivalul de Film din Chişinău din anul 1983. Datorită talentului său, Gheorghe Grâu a devenit una din vedetele cinematografiei sovietice din anii ’80.
Cifra lunii iunie
1,2 miliarde
Acesta era soldul, în euro, al datoriei de stat a R. Moldova la jumătatea anului.
Alte evenimente
Alegeri locale în România
Alegerile locale din România, care au avut loc pe 10 iunie, au fost urmărite cu interes și în R. Moldova, măcar pentru faptul că erau ultimul test înainte de alegerile generale din decembrie.
Euro 2012
Lumea nu prea a avut timp de politică pentru că în vecini, în Ucraina, dar și în Polonia, a început Campionatul European de fotbal, iar în plin centrul capitalei a fost deschis orășelul sportiv Euro 2012, unde microbiștii au găsit un spațiu ca să poată urmări meciurile într-o atmosferă cât mai apropiată de cea din tribunele stadioanelor.
Infracțiuni
Pe 11 iunie, doi tineri au primit câte 22 de ani de închisoare pentru omorul bodyguardului omului de afaceri Oleg Voronin, fiul fostului preşedinte Vladimir Voronin, cel care primise în arendă pe un termen de 49 de ani 700 de hectare din pădurile Ţiganca şi Rotunda. La 26 iunie, o taximetristă a fost găsită moartă pe traseul Chişinău-Hânceşti, lângă oraşul Ialoveni, fiind tăiată la gât şi pe abdomen. Poliţia a reţinut doi suspecţi – un bărbat de 33 de ani şi o femeie de 27 de ani. Pe 28 iunie, un automobil BMW al unei avocate a explodat în sectorul Botanica. Din fericire, șoferița a scăpat nevătămată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!