(REVOLTĂTOR) Produsele de tip fast-food se vând în continuare lângă şcoli
Comerţul înfloreşte, la fel creşte şi numărul copiilor supraponderali.
Chipsurile, băturile carbogazoase, hot-dogurile și pastele instant sunt produsele cel mai bine vândute în buticurile din apropierea școlilor. Cumpărătorii fideli ale acestora sunt copiii, care nu ezită, ori de câte ori au ocazia, în pauzele dintre ore, sa-și procure produse fast-food.
– Ce ați cumpărat?
– Cipsuri, pesmeți, limonadă. Eu – un hot dog. Mi-am cumparat un pachet de pesmeți.
– De unde le-ați procurat?
– De aici, de la magazinul din fața liceului.
– Cumpărați des asemenea produse?
– Da, în fiecare zi.
Șefa secţiei Igienă alimentară a Centrului de sănătate publică, Ludmila Antosii, spune că verificările periodice nu dau niciun rezultat, de vină fiind legislația imperfectă.
”Orice obiectiv poate fi evaluat numai în baza unor grafice stabilite din timp și nu mai des de o dată pe an. Suntem obligați să preîntâmpinăm agenții economici cu cinzi zile înainte. Nu este exclus că aceștia să fie pregătiți pentru control și să scoată produsele nerecomandate din comerț atunci cănd venim”, a declarat Ludmila Antosii.
Specialistul principal în cadrul Direcției municipale sănătate, Svetlana Lupu, consideră că situația va rămâne neschimbată atât timp cât cantinele școlare nu vor oferi un sortiment alimentar variat, iar elevii nu vor avea cel puțin doua pauze de masă pe parcursul zilei.
Neavând o bucătărie în școli reformată, care de cele mai multe ori comercializează tot aceleași produse din aluat, pe care copii pot să le ia la o pauză mai mare de la buticurile de langă școli, problema nu o rezolvăm, a menționat Svetlana Lupu.
Mai mulți proprietari de gherete au evitat să vorbească la microfon, însă ne-au spus în discuții private că vor continua să vândă produse fast-food, pe motiv că, în cazul în care ar respecta interdicția, nu ar mai avea ce vinde.
Potrivit legislației în vigoare, unitățile de comerț situate în preajma școlilor la o distanță mai mica de 100 de metri nu pot vinde produse cu un conținut sporit de zahăr și grăsimi. Este vorba, în special, de chipusuri, caramele, chifle, dar și gume de mestecat, ciocolată, bomboane, cereale îndulcite, sucuri carbogazoase, chips-uri, snacks-uri sau cafea. â
SURSA: RADIOCHISINAU.MD
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!