Actualitate

„REVOLUȚIA DE CATIFEA A COMUNIȘTILOR”: Au cerut demisia Guvernului, dar premierul nu vede motiv pentru aceasta

Aceştia au votat o declaraţie prin care învinovăţesc guvernarea de trădare şi cer demisia ei, insistând că nu a mandatat-o să semneze nimic cu Uniunea Europeană, scrie IPN.

Liderul Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, a declarat în faţa celor prezenţi că au fost convocaţi nu pentru a li se cere votul la următoarele alegeri parlamentare, ci pentru a-şi exprima dezacordul faţă de politicile promovate de guvernare. „Ei nu sunt în stare să asigure oamenilor un trai decent, condiţii de viaţă minime măcar. Ei despart familii, închid şcoli şi spitale, ei condamnă bătrânii să moară de foame. Actuala guvernare reprezintă mafia, ne-a readus în anii 90. Nu respectă Constituţia şi are de gând să semneze ceva secret la Parlament. Suntem convinţi că Moldova va avea un viitor prosper dacă se va alătura la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan”, a declarat Vladimir Voronin.

Deputatul comunist Mark Tkaciuk a spus că prin această manifestaţie a început procedura de demitere a guvernării prin metode paşnice. „Astăzi declarăm că noi nu le-am dat dreptul să semneze ceva în numele nostru. Dacă vor semna ceva, aceasta va fi o trădare de stat şi uzurpare a puterii”, a subliniat Mark Tkaciuk. Deputatul Constantin Starîş a spus că în Moldova nu mai poate fi vorba despre libertate deoarece puterea a închis unicul post de televiziune al opoziţiei şi le-a acaparat pe celelalte. „Copiii noştri nu ne vor ierta dacă nu vom lupta până vom da jos această guvernare”, a spus parlamentarul.

Un grup de deputaţi comunişti au fost mandataţi să transmită premierului Iurie Leancă documentul prin care i se cere să demisioneze. Purtătorul de cuvânt al premierului, Liliana Viţu Eşanu a declarat că Iurie Leancă nu vede un motiv pentru a-şi da demisia, iar imediat după Summitul de la Vilnius poate veni în Parlament, împreună cu colegii săi, să explice beneficiile asocierii cu UE şi să răspundă la întrebările comuniştilor.

Organizatorii marşului comunist au spus că la acesta au participat câteva zeci de mii de manifestanţi. Potrivit estimărilor poliţiei, în Piaţa Marii Adunări Naţionale s-au adunat nu mai mult de 15 mii de oameni. Potrivit observaţiilor presei, majoritatea manifestanţilor erau persoane în etate. De asemenea, în mulţime au fost văzute persoane care consumau alcool.

PMAN a fost rezervată în data de 23 noiembrie de Partidul Liberal Democrat, pentru o întrunire cu simpatizanţii. Formaţiunea a remis un comunicat de presă în care a explicat că a luat decizia de a nu desfăşura acţiuni în masă în această zi pentru a evita potenţiale tensiuni între membrii şi simpatizanţii liberal-democraţi cu cei ai Partidului Comuniştilor. PLDM menţionează că, prin acţiunile sale, PCRM a încălcat legislaţia în vigoare. 

SURSA: IPN.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *