ActualitateEconomie

Rezerva Federală a SUA ar putea reduce substanţial dobânda de referinţă, în condiţiile încetinirii pieţei muncii

Factorii politici ai Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite au declarat vineri că sunt pregătiţi să reducă ratele dobânzilor la reuniunea băncii centrale a SUA de peste două săptămâni, unul dintre ei spunând că ar putea sprijini reduceri consecutive sau o reducere mai mare a costurilor de împrumut, în cazul în care piaţa muncii va avea nevoie de sprijin, relatează news.ro

”Acum este oportun să reducem gradul de restrictivitate în poziţia politicii prin reducerea intervalului ţintă pentru dobânda fondurilor federale”, a declarat preşedintele Fed din New York, John Williams, la un eveniment al Consiliului pentru Relaţii Externe, deşi cu cât şi cu cât ce ritm, a adăugat el, este încă în aer. Guvernatorul Fed Christopher Waller, vorbind la Universitatea Notre Dame, a mers puţin mai departe. ”Dacă datele susţin reduceri la întâlniri consecutive, atunci cred că va fi potrivit să se reducă la întâlniri consecutive. Dacă datele sugerează necesitatea unor reduceri mai mari, atunci voi susţine şi asta. Am fost un mare susţinător al creşterilor anticipate ale ratelor de dobândă atunci când inflaţia a accelerat în 2022 şi voi fi un susţinător al reducerilor anticipate ale ratei dacă acest lucru. este potrivit”, a spus Waller. Comentariile lasă puţine îndoieli că bancherii centrali din SUA au întors pagina politicii monetare, finalizând trecerea la un accent pe menţinerea ocupării depline, de la ceea ce a fost un accent singular pe reducerea inflaţiei. Potrivit aşteptărilor actuale, Fed va reduce dobânda de politică monetară, în prezent în intervalul 5,25%-5,50%, la întâlnirea sa din 17-18 septembrie, aşteptare pe care preşedintele Fed, Jerome Powell, a stabilit-o acum două săptămâni, când a spus că ”a sosit timpul să relaxeze politica monetară, având în vedere progresele înregistrate în ceea ce priveşte inflaţia şi răcirea pieţei muncii.

Waller a a adăugat: ”Este probabil să fie adecvate o serie de reduceri”. Datele publicate vineri au arătat că creşterea lunară a locurilor de muncă a fost în medie de 116.000 în perioada iunie-august, sub ceea ce mulţi economişti estimează că este necesar pentru a satisface nevoile de creştere a locurilor de muncă ale unei populaţii în creştere. Acest lucru, împreună cu alte date recente, ”întăreşte opinia conform căreia a existat o moderare continuă pe piaţa muncii”, a spus Waller.
În timp ce datele indică o diminuare, dar nu o deteriorare, iar economia nu pare să se îndrepte către recesiune, a spus el, ”lotul actual de date nu mai necesită răbdare, necesită acţiune”. Atât Williams, cât şi Waller au remarcat, de asemenea, progrese în reducerea inflaţiei, Waller spunând că acum este pe ”calea cea bună” pentru a ajunge la obiectivul de 2% al Fed. Inflaţia subiacentă, măsurată prin modificarea indicelui preţurilor de bază pentru cheltuielile de consum personal, este în medie de 2,6% atunci când este măsurată pe o bază anuală de şase luni şi de 1,7% pe o bază anuală de trei luni.


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *