REZULTATE SONDAJ SOCIO-POLITIC FOP: Leancă, Dodon și Chirtoacă sunt politicienii cu cea mai mare încredere / DOC
De starea lucrurilor din Republica Moldova sunt mulțumiți și mai degrabă mulțumiți – 11,2%. Categoria celor mai degrabă nemulțimiți și complet nemulțumiți sunt în pondere de 87%. Această cifră coreleză cu ponderea celor care sunt de acord că RM are nevoie de altă guvernare – circa 86%.
Foarte interesați de treburile publice din localitatea în care locuiesc s-au declarat a fi 38% din respondenți, mai degrabă interesați 40%, restul – nu prea interesați sau deloc interesați. Un interes mai redus s-a manifestat față de treburile publice din raionul/municipiul din care face parte localitatea de reședință a respondenților, astfel, ponderea celor foarte interesați este de 32% și a celor mai degrabă interesați de 37%.
Pe parcursul ultimelor 12 luni – 47% nu s-au adresat și nici nu au vizitat primăria din localitate, restul 53% s-au adresat cel puțin o dată. Întrebările cu care populația s-a adresat la autoritățile locale este de ordin divers. Cel mai înalt nivel de insatisfacție respondenții l-au manifestat în ceea ce privește reacția autorităților în urma depunerii unei sesizări, plîngeri sau petiții la primărie: total nesatisfăcut și nesatisfăcuți – 42%.
La întrebarea cum au fost tratatați când ultima dată au vizitat sau au telefonat la primărie, mai mult de jumătate au declarat că sunt complet mulțumiți și mai degrabă mulțumiți de atitudinea celor din APL (61%). Cumulând răspunsurile la variantele de răspuns ”am deplină încredere” și ”mai degrabă am încredere”, primarii se bucură de încrederea a 70%, consiliul local – 57%, președintele raionului – 40% și consiliul raional – 35%.
În acelaş timp este important de menţionat că circa 28% din respondenţi nu cunosc preşedintele raionului. În ceea ce privește nivelul de satisfacție față de acești actori, lucrurile se prezintă în felul următor: primar – 53%, consiliul local – 43%, consiliul raional – 31% şi președintele raionului – 28 %.
De încredere deplină (întrebare închisă) conform participanţilor la studiu se bucură următorii lideri politici: Leancă Iurie – 23%; Dodon Igor – 15%; Chirtoacă Dorin – 14%; Voronin Vladimir – 12%; Usatâi Renato –12%; Ghimpu Mihai – 9%; Greceanîi Zinaida – 7%; Lupu Marian – 7%; Filat Vladimir – 5%; Mocanu Sergiu – 4%.
Conform estimării din întrebarea deschisă, personalitățile politice în care populația are cea mai mare încredere sunt I. Dodon și I. Leancă, ambii obţinînd câte – 17%. Aceștia sunt urmați de Voronin V. cu – 10,7%, Usatîi R. cu – 8,2%, Lupu M. cu- 5,9%, Ghimpu M. cu – 5,6%, Filat V. cu – 4,6, Chirtoacă D. – cu 4,2% şi Greceanîi Z. – 2,3%.
Cei mai mulți susținători înflăcărați îi are Partidul Popular European cu 17%, urmat de Partidul Socialiștilor cu 16%. Pe a treia poziție s-a plasat Partidul Nostru cu 11 % susținători, pe a patra Partidul Comuniștilot cu 10,5 % și pe a cincea poziție, la o diferență foarte mică, Partidul Liberal cu 10%. Atitudune mai degrabă pozitivă repondenții au manifestat în primul rând pentru Partidul Popular European cu 28%, urmat de Partidul Socialiștilor cu 25% și pe a treia poziție se afă Partidul Liberal cu 23%.
Atitudinile cele mai negative respondenții le-au manifestat față de Partidul Liberal Democrat, astfel 41% mai degrabă nu aprobă și 35% se consideră adversari înflăcărați. Pe a doua poziție s-a plasat Partidul Democrat, astfel 39% mai degrabă nu aprobă și 34% sunt adversari înflăcărați, aceștia sunt urmați de Partidul Comuniștilor cu 35% și respectiv 35%.
Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru Parlamentul Republicii Moldova, cele mai mule voturi le-ar acumula Partidul Socialiștilor – 25%, urmat de Partidul Popular European cu 17%, Partidul Comuniștilor cu 15% și Partidul Liberal cu 10%. Pentru Partidul Liberal Democrat, pentru Partidul Democrat şi pentru Partidul Nostru ar vota cîte 9 %.
Din totalul respondenților, 52% consideră că la etapa actuală opțiunea potrivită pentru Republica Moldova este apropierea de Rusia, iar restul consideră că este necesară apropierea de Europa și Occident. În situația în care s-ar organiza un referenduma în care populația și-ar exprima alegerea, circa – 45% opteză pentru Uniunea Vamală și 42% pentru Uniunea Europeană.
La întrebarea ce sentimente au față de anumite țări și Uniunea Europeană, cea mai pozitivă atitudine a înregistrat Rusia cu 59%, fiind urmată de Uniunea Europeană cu 55%, România – 45%; Ucraina cu 41%; şi SUA cu 39%. Țara față de care cei mai mulți cetățeni au sentimente negative este România cu 20%, urmată de SUA cu 19 %, Ucraina cu 17%, Uniunea Europeană cu 16% și Rusia cu 14%.
Din totalul respondenților doar 24% sunt abonați la un ziar. Cei mai mulți sunt abonați la ziarul Timpul – 12,9%, Komsomolskaia pravda – 8,7% și Jurnal de Chișinău – 7,7%. Aproape jumătate din respondenți utilizează internetul pentru a se informa despre ceea ce se întâmplă în țară – 44%. Site-urile cele mai acesate sunt: protv.md – 15,5%, jurnatv.md – 13,8% și publika.md – 13,5%.
Sursa: Timpul.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!