CSI / Rusia

RISC ridicat de PLOI ACIDE în Ucraina și țări din Europa după INCENDIUL de la depozitul petrolier de lângă Kiev

‘Vor apărea ploi acide, care pot afecta culturile agricole și pădurile de conifere. Astfel de ploi ar putea să cadă oriunde, chiar și la Berlin. Mediul nu are granițe’, a declarat Vladimir Boreiko, directorul Centrului ecologic-cultural din Kiev.

El a spus totodată că eliberarea de substanțe periculoase în atmosferă ar putea provoca o serie de boli. ‘O cantitate uriașă de formaldehidă și diverse suspensii, funingine — toate aruncate în atmosferă — au afectat aerul și așa poluat în regiunea Kievului’, a spus expertul ucrainean.

Comisia de stat pentru situații de dezastre ecologice din Ucraina a stabilit raza zonei de pericol la 10 km de epicentrul incendiului de la rezervoarele cu petrol, a indicat marți seara, într-un comunicat, serviciul de presă al Consiliului municipal Vasilkov. Aceasta înseamnă că există o probabilitate mare de poluare a aerului cu produse rezultate în urma arderii de combustibil, dăunătoare pentru sănătatea umană.

‘Recomandăm ca femeile gravide și copiii să părăsească zona’, se menționează în comunicatul citat. Autoritățile municipiului Vasilkov au recomandat în același timp locuitorilor ‘să se abțină de la consumul de fructe și legume din propria grădină’ și să se ferească de ploaie în următoarele zile. ‘Situația ecologică se va îmbunătăți după ce ploile vor fi trecut, iar aerul se va purifica’, potrivit aceluiași comunicat.

Incendiul a izbucnit luni seara la un rezervor cu o capacitate de 900 m3, iar flăcările s-au propagat ulterior și la celelalte opt rezervoare și peste 17 cisterne aflate în zonă. Miercuri dimineață, trei rezervoare erau cuprinse încă de flăcări și s-a produs o nouă explozie puternică.
Incendiul de la rezervoarele din unitatea militară de lângă Kiev au făcut patru morți — trei membri ai echipelor de salvare și un angajat al depozitului petrolier, conform datelor Serviciului pentru Situații de Urgență al Ucrainei, citat de Unian. Alte 12 persoane cu arsuri de gravitate diferită au fost spitalizate. Unele ziare ucrainene scriu însă că ar exista mai multe victime.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, i-a îndemnat pe locuitorii capitalei ucrainene să doneze sânge pentru persoanele spitalizate în urma incendiului, într-o postare pe Facebook.

Autoritățile ucrainene nu cunosc cu exactitate volumul real al produselor petroliere de la depozitul care a luat foc, dar secretarul Consiliului pentru Securitatea Națională și Apărare, Oleksandr Turcinov, a spus marți, într-o conferință de presă, că aici se aflau în jur de 14.000 de tone de produse petroliere, potrivit unui post de televiziune local. Ancheta penală, declanșată în acest caz, va stabili cu exactitate volumul real de produse petroliere abia după stingerea incendiului, a spus Turcinov, adăugând că proprietarii depozitului au fost atenționați și în trecut în legătură cu nerespectarea normelor de securitate.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *