Riscul în business: când pierzi – vinzi apartamentul
Foştii absolvenţi Eugen Hristev, Natalia Cogălniceanu, Mihai Popescu şi Viorel Rusu le-au povestit cu plăcere studenţilor cum era pe vremea lor la facultate şi cum învăţau fără Internet, ce greşeli au făcut în carieră, dar, mai ales, care este cheia succeselor lor.
„Am avut de toate în anii de studenţie. Am lăsat totul pentru ultima noapte înainte de examen, ca şi voi, am păţit ca atunci când luam biletul să îmi dau seama că ştiu primul subiect, al doilea – pe jumătate şi al treilea – deloc, dar a trebuit să fiu foarte creativ în faţa profesorului şi să-i demonstrez că le cunoşteam pe toate trei”, îşi aminteşte Eugen Hristev, actualmente directorul unei companii informaţionale. Răscolind prin amintiri, absolventul a spus că a fost mai greu de învăţat prin anii ’90 decât acum, pentru că nu erau atât de accesibile calculatoarele şi stăteau cu orele la coadă la bibliotecă. „Voi nu aveţi aceste probleme – există Google care ştie tot. În epoca informaţională, a globalizării, nu sunt scuze pentru a nu şti. Pur şi simplu, nu îi înţeleg pe acei tineri care, elementar, nu caută pe Google ceea ce nu ştiu”, a mai spus Eugen.
Păcălită la primul job
O altă absolventă ASEM, Natalia Cogălniceanu, şi-a amintit cum a fost păcălită la primul ei loc de muncă, „o companie care s-a dovedit a fi foarte dubioasă şi care până la final nici nu m-a plătit”. Nu s-a reţinut prea mult aici şi a căutat un alt loc de muncă. În prezent deţine o funcţie importantă, dar până la ea a trecut mai multe etape din cariera profesională. Viorel Rusu, actualmente directorul unei companii de transporturi, le-a povestit studenţilor cum, în anul întâi de facultate, a avut prima sa experienţă de muncă la un magazin, unde, prin tragere la sorţi, a fost repartizat în calitate de consultant în secţia de confecţii pentru dame. „În acest fel, eu, un tânăr de 18-19 ani, m-am pomenit în situaţia de a oferi consultanţă doamnelor mai în vârstă. Era ceva absolut neobişnuit pentru mine”, le-a povestit Viorel actualilor studenţi ai ASEM.
„Nu am angajat pe nimeni doar în baza diplomei”
Mihai Popescu, de trei ani specialist în departamentul resurse umane la o companie internaţională, le-a spus studenţilor că în acest interval de timp a efectuat mai multe interviuri de angajare şi a observat că unii studenţi vin la interviuri debusolaţi. „Niciodată în aceşti ani nu am angajat pe cineva doar în baza diplomei. Atunci când vine o persoană pentru a se angaja, e important să înţelegi ce reprezintă ea, ce poate face, ce capacităţi are”, a menţionat tânărul. Natalia Cogălniceanu l-a completat pe fostul ei coleg de facultate: „Nu ne uităm la diplomă, dar căutăm persoane cu un bagaj vast de cunoştinţe. Din păcate, unii nu se informează înainte de a se prezenta la o companie pentru angajare – nu cunosc nimic despre această companie, iar uneori ai impresia că nu-şi cunosc nici propriul CV. Când cineva la interviu îţi zice: „Stai să îmi aduc aminte ce experienţă am şi pe unde”, din start devine dubios – fie i-a scris altcineva CV-ul, fie nu ştie ce vrea să facă”, a explicat Natalia Cogălniceanu. Iar Eugen Hristev a adăugat că studenţii de azi ar trebui să acorde o mai mare atenţie aspectului practic al profesiei lor. „Pe timpul când eu studiam la ASEM, era complicat să găseşti un loc pentru practică, deoarece sectorul privat nu era dezvoltat. Trebuie să ştiţi că activităţile extracurriculare sunt foarte apreciate în toată lumea”, a subliniat Eugen.
Spre finalul discuţiei, cei curioşi au aflat că principalele ingrediente ale succesului sunt munca, munca şi iar munca, plus nenumărate nopţi nedormite, deplasări istovitoare, negocieri îndelungate, stres, riscuri etc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!