Actualitate

RISE Moldova: Scandalul Panama Papers revine în forță. O nouă scurgere de date care vizează un om de afaceri important

RISE Moldova este și de această dată partenerul pentru Moldova în cadrul #PanamaPapers II. Noua scurgere de informații acoperă intervalul de timp dintre momentul declanșării scandalului inițial, în primăvara lui 2016, și sfârșitul anului trecut, cu câteva luni înainte ca Mossack Fonseca să se închidă definitiv.

„La o lună după apariția investigației globale #PanamaPapers, Mossack Fonseca a făcut un audit intern și a constatat că are în portofoliu 28.427 de companii offshore active. Dintre aceste doar o treime aveau înregistrate numele beneficiarilor reali așa că avocații din Panama City au început o febrilă activitate de colectare de informații. Ei au cerut subsidiarelor de pe tot globul dar și altor firme cu care colaborau să trimită numele beneficiarilor, copii după pașapoartele lor dar și facturi de gaz sau curent care să conțină numele și adresele personajelor implicate în firme offshore.”, scrie rise.md.

53 de zile. Atât a durat o anchetă declanșată de casa de avocatură Mossack Fonseca (MF) după ce a primit prin e-mail o notificare de la Google Alerts cu eticheta „Anatoli Stati”, generată în urma publicării de către RISE Moldova a articolului „Secretele lui Stati și mita din Africa”.

Încă din primele zile, creatorii de companii paravan și structuri offshore în spatele cărora se ascund adevărații beneficiari și bunurile lor, au așteptat comentarii de la omul de afaceri Anatoli Stati, referitor la articolul nostru.

Ulterior, Mossack Fonseca a fost informată de intermediarii lui Stati că „Señor” (Domnul – traducere din spaniolă) este unul din cei mai bogați oameni din Moldova și că „știrile negative” nu l-au vizat direct. Într-un final, MF a decis să-i acorde în continuare servicii offshore, însă i-au cerut lui „Señor” documente care să confirme calitatea sa de beneficiar real al mai multor companii înregistrate în paradisul fiscal din Insulele Virgine Britanice.

Citiți continuarea articolului aici.

Sursa: rise.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *