Actualitate

România a pierdut două locuri în clasamentul World Economic Forum privind inegalitatea dintre femei și bărbați

Potrivit WEF, România stă cel mai bine la indicatorul care măsoară inegalitatea dintre femei și bărbați la asistența medicală, unde ocupă locul 37 la nivel mondial, în schimb se situează abia pe locul 91 în lume ceea ce privește puterea politică a femeilor, din cauza numărului mic de femei în Parlament și în poziții de ministru.

România este devansată de Republica Moldova (locul 25), Serbia (54) sau Ucraina (56) dar se clasează mai bine decât Slovacia (locul 90), Grecia (91), Ungaria (93), Cehia (96) sau Japonia (locul 104).

Islanda, Finlanda, Norvegia, Suedia și Danemarca conduc într-un clasament de 142 de țări evaluate în funcție de participarea politică, egalitatea economică și respectarea unor drepturi, cum ar fi cel la educație sau la asistență medicală. Ciad, Pakistan și Yemen ocupă ultimele locuri în acest clasament.

WEF subliniază că inegalitățile dintre femei și bărbați se reduc rapid în materie de sănătate și educație, însă va trebui să așteptăm până în anul 2095 pentru a atinge egalitatea pe plan profesional. Potrivit WEF, în prezent oportunitățile femeilor în plan economic reprezintă doar 60% din cele ale bărbaților, în creștere ușoară față de 56% în urmă cu nouă ani. ‘Pe baza acestei traiectorii, și dacă toate celelalte lucrurile rămân egale, va fi nevoie de 81 de ani pentru a acoperi complet acest handicap’ explică WEF într-un comunicat.

La nivel regional, țările din Europa și Asia Centrală ocupă 12 din primele 20 de poziții din index, cu una mai puțin decât anul trecut. Africa sub-sahariană este reprezentată de trei țări în top 20 în timp ce în Orientul Mijlociu și Africa de Nord cea mai bine plasată țară este Kuweit, locul 113.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *