ActualitateEconomie

România, Grecia și Bulgaria se aliază și vor să schimbe regulile într-un domeniu de importanță strategică

Ministrul energiei din Grecia, Theodore Skylakakis, a declarat luni că piaţa unificată a energiei electrice din UE nu funcţionează pentru sud-estul Europei şi că va colabora cu România şi Bulgaria pentru a găsi o soluţie permanentă la creşterea preţurilor la energie în regiune, relatează Reuters, informează News.ro.

Grecia a obţinut aproape jumătate din energia sa din parcuri solare şi eoliene la preţuri scăzute, dar, la fel ca alte ţări din sudul Europei, a înregistrat o creştere periodică a preţurilor în timpul lunilor călduroase de vară, când cererea pentru aer condiţionat este ridicată şi aprovizionarea cu energie electrică din alte ţări interconectate este redusă. „Legăturile electrice nu sunt suficiente pentru a transporta energia de pe piaţa central-europeană pe cea sud-estică. Acest lucru duce la preţuri extreme în unele zile, lucru care nu poate fi acceptat”, a declarat luni ministrul energiei Theodore Skylakakis la un post de radio grec. Piața unificată a energiei nu funcționează El a afirmat că modelul vizat pentru o piaţă unificată a energiei electrice în UE nu funcţionează. Premierul grec ar urma să trimită o scrisoare Comisiei Europene pe această temă în această săptămână. Într-un comunicat, Ministerul Energiei de la Atena a afirmat că miniştrii grec, bulgar şi român ai energiei au o iniţiativă comună pentru a crea „un mecanism permanent de intervenţie ori de câte ori se înregistrează preţuri extreme, din cauza izolării Europei de Sud-Est de restul pieţei europene a energiei”. Luna trecută, guvernul conservator a extins o taxă pe profit asupra companiilor energetice pentru a finanţa subvenţiile la energie pentru consumatorii care se confruntă cu creşterea costului energiei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

  1. Offf, ce stire ! Nu era Romania care construia reactoarele mici impreuna cu SUA ? Sa aflam acum ca tariful la energie creste, dupa ce inainte aflasem ca Romania devine principalul exportator de energie electrica din zona ? Unde sunt reactoarele mici promise ? Unde este “exportatorul” de energie “roman ” ? In Romania bag seama ca se minte cum se respira .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *