Economie

România primeşte, de la Ucraina, energie electrica mai ieftină. Prețul va fi cu peste 70% mai mic decât cel LOCAL

Producătorii de energie electrică din Ucraina au început pregătirile pentru efectuarea primelor exporturi în Uniunea Europeană. Exportul va începe mai devreme decât data stabilită inițial. Conform informației oferite de Profit, prima piață aleasă de ucraineni este cea românească. Prețurile vor fi cu peste 70% mai mici decât cele locale.

A fost confirmat faptul că s-au îndeplinit toate condițiile necesare schimbului comercial de energie electrică între Ucraina și statele vecine. Informația a fost întărită de operatorii de transport și sistem (OTS) din Europa, precum și de operatorul român de profil Transelectrica.

„Acest proces urmează sincronizãrii cu succes a sistemelor electroenergetice, realizată în data de 16 martie 2022, și a acceptării Ukrenergo ca membru observator al ENTSO-E, pe 26 aprilie 2022. Aceste realizări au fost obținute în urma unor eforturi intense din partea tuturor OTS-urilor din Europa, în special ale Ukrenergo și ale operatorilor din statele învecinate”, se arată într-un comunicat al companiei românești.

În acest context, schimburile urmează să înceapă pe 30 iunie 2022 și se va efectua pe interconexiunea dintre Ucraina și România.

Mai avantajos decât acasă
Ulterior, va urma comercializarea energiei pe interconexiunile Ucraina-Slovacia, Ucraina-Ungaria, Moldova-România. Pentru asta trebuie definitivate toate aspectele regulilor de licitație. În primă fază, se va comercializa o cantitate totală de 100 MW. Volumul va crește treptat, fiind evaluat lunar.

„Această realizare reprezintă pas suplimentar, atins la mai puțin de patru luni de la sincronizarea de urgență a sistemelor Ucrainei și Republicii Moldova cu rețeaua europeană și, în plus, demonstrează angajamentul puternic al operatorilor de transport și sistem europeni față de Ukrenergo (Operatorul de Transport și Sistem din Ucraina) și Moldelectrica (Operatorul de Transport și Sistem din Republica Moldova). Apreciem că, în perioada imediat următoare, se va finaliza și procesul de armonizare a detaliilor tehnice și comerciale privind schimburile între România și Republica Moldova”, mai afirmă Transelectrica.

Conform ICIS, negocierele pentru semnarea contractelor deja au început. Un trader din România afirmă că importurile sunt foarte atractive, pentru că în prezent prețurile spot din Ucraina sunt de 78,50 euro/MWh, aproape cu 75% mai mici decât pe piața din România – 301,50 euro/MWh.

Un trader ucrainean a afirmat că piața românească este avantajoasă, deoarece aici pot vinde mai scump decât acasă.

Sursa: 10TV


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *