Actualitate

Românismul şi Patriotismul, principala tematică a cursurilor Universităţii Populare N. Iorga, Vălenii de Munte – 2014

Localitatea prahoveană Vălenii de Munte a fost locul ales de reputatul savant moldovean Nicolae Iorga, pentru a trăi şi a-şi desfăşura prostigioasa sa activitate de istoric. Este un minunat loc, binecuvântat de Dumnezeu, mărturisea el, atunci când a hotărât să rămână definitiv aici. În acest orăşel liniştit, N.Iorga va dăinui o şcoală de misionare, un muzeu al civilizaţiei româneşti, va instala o tipografie, unde va edita revista Neamul Românesc şi, mai ales, va organiza, începând cu anul 1908, Cursurile de Vară ale Universităţii Populare, instituţie devenită, azi, seculară.

Ediţia din acest an a Cursurilor Universităţii Populare a debutat duminică, 17 august, pentru prima oară în ultimii ani, sub…picăturile de ploaie, care nu au răcorit însă atmosfera fierbinte de românism şi patriotism, dominantă acum, când în jurul României miroase a praf de puşcă. Marea putere de la Răsărit, Rusia, a devenit butoiul cu pulbere al lumii, sfidând, prin acţiunile sale războinice cu vecinii, democraţiile care erau oricum fragile în aceste ţări, bulversate de un război al manipulărilor încrucişate.

Un război de care nici România nu este ferită, fie doar şi pentru faptul că este înconjurată de români, pe care nu putem să nu-i ajutăm, prin acţiunile noastre frăţeşti de solidaritate. “Mi-aş dori ca şi cei mai mulţi dintre români, care preferă să viziteze Parisul şi alte locuri din Vest, să meargă şi la Chişinău sau Cernăuţi să vadă cum trăiesc fraţii noştri…“, remarca Mircea Cosma, în cuvântul său de salut rostit la deschiderea Cursurilor. În acest context, nu trebuie să-l uităm pe N.Iorga, cel care şi-a câştigat cu prisosinţă demnitatea de apostol al neamului, transmiţând generaţiilor următoare plăcuta sarcină de a-i intrupa visul: un singur popor, o singură ţară!

Impresionantă a fost intervenţia poetului Vasile Tărâţeanu, cel care, cu glasul său molcom de bucovinean, a spus: “Dragii mei fraţi români şi româncuţe, în aceste zile, în Nordul Bucovinei ucrainene, de unde vin, se întâmplă lucruri îngrozitoare; mamele şi soţiile românce au primit sute chemări la arme pentru băieţii şi soţii lor, chemaţi să lupte pe frontal de Est. Care front?…Să luptăm alături de cei care ne-au cucerit, ne-au deportat şi ne-au deznaţionalizat, rupând această palmă strămoşească de pământ românesc din trupul ţării?…”.

La fel de emoţionante au fost şi cuvintele de salut adresate de Constantin Florin, primarul oraşului Vălenii de Munte, Rodica Paraschiv, prefectul judeţului Prahova, acad. Eugen Simion şi Mircea Maliţa, rector de de Onoare al Universităţii Populare din Vălenii de Munte. Erau aşteptaţi, cu nerăbdare, şi invitaţii de onoare ai Cursurilor: premierul Victor Ponta (care, potrivit site-ului Guvernului, în ziua de 17 august, nu avea niciun eveniment public) şi ministrul Apărării Mircea Duşa, care nu au nicio scuză pentru lipsa lor de respect şi consideraţie pentru istoria neamului românesc, pentru memoria celui care a fost Nicolae Iorga, pentru tematica deosebită a Cursurilor din acest an: împlinirea unui secol de la izbucnirea primului război mondial, în urma căruia a apărut România Mare, 75 de ani de la încheierea odiosului pact dintre Stalin şi Hitler, 70 de ani de la evenimentul din 23 august 1944, Martiriul Constantin Brâncoveanu ş.a. Cauzele, desfăşurările şi consecinţele acestor evenimente fiind amplu comentate, în prelegerile lor, de către acad.Valeriu Matei, acad. Vasile Tărâţeanu, prof.univ.dr. Petre Ţurlea, acad. Răzvan Theodorescu, prof.univ.dr. Ion Bulei, prof.dr. Gh.Negru, prof.dr.Sergiu Iosipescu, prof.univ.dr.Nicolae-Şerban Tanaşoca, prof.univ. Vasile Buga, av.jurist Iosif Friedmann-Nicolescu, prof. univ.dr. Andrei Marga, prof.dr.Elena Negru, prof.dr. Ion Şişcanu, prof.dr.Vitalie Văratic, prof.dr.Ion Constantin, prof.univ.dr. Ioan Scurtu, prof.dr. Dan Dungaciu ş.a. Teme interesante, desigur, şi pentru politicienii României, reprezentaţi la Vălenii de Munte doar de senatorul prahovean Georgică Severin, probabil, pe post de înlocuitor al şefului său,Victor Ponta, invitat de onoare, fără onoare!

De altfel, lipsa premierului a fost aspru criticată în plen de prof.univ.dr. Petre Ţurlea, care a ţinut să remarce faptul că şcolile de vară de la Tuşnad ale ungurilor, cu vădită tentă revizionistă, se bucură, în fiecare an, de prezenţa unor înalţi demnitari ai statului maghiar şi chiar români. Anul acesta, de exemplu, premierul Victor Ponta a fost prezent la acest eveniment – curat murdar, cum ar spune Caragiale, fapt comentat, în surdină, şi de numeroşii cursanţi veniţi de peste hotare prezenţi la Cursuri.

Consemnez toate aceste critici cu riscul de a fi catalogat ca “jurnalist dobitoc şi condamnat la executare electrică” , plăcerea diabolică a lui Mirel Palada, purtătorul de cuvânt al Guvernului, datorită faptului că şi eu m-am încadrat în rândul jurnalişilor antiguvernamentali!

Închei această consemnare de la evenimentul de la Vălenii de Munte cu regretul că nu am putut fi prezent acolo pe parcursul celor şase zile, aşa cum îmi propusesem, datorită faptului că organizatorii au fost surprinşi de numărul neaşteptat de mare al basarabenilor, veniţi aici cu sau fără invitaţie, care a depăşit posibilităţile de cazare ale gazdelor. Mă bucur însă pentru ei, care astfel au posibilitatea să cunoască şi să ia contact cu realitatea românească, mulţi dintre ei legând prietenii, schimb de impresii şi materiale documentare, contracte culturale reciproce, menite să ducă la o comunitate cultural-ştiinţifică în spaţiile locuite de români. Acesta era, de altfel, şi visul lui Nicolae Iorga: “Ne-am părăsit la răscrucea furtunilor care bat aici în veac şi vor bate totdeauna în aceste locuri de ispititor belşug şi de trecere a oştilor…Apţi pentru cea mai înaltă civilizaţie şi siliţi de a trăi de la o bejenie la alta. Oricare alţii s-ar fi risipit în lume. Noi am rămas. Cu sabia în mână de strajă la toate zările (…) Şi iată, suntem toţi acasă”.

Din păcate, după Decembrie 1989, românii au început să se risipească în lume, datorită politicienilor care nu au ştiut ce să facă cu libertatea şi democraţia cucerite la Revoluţie. Şi fenomenul continuă…

Ioan POPESCU

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *