Rosselhoznadzor cere autorităţilor sanitare din Belarus să INTENSIFICE controlul asupra cărnii din R. Moldova
Potrivit agenţiei "INFOTAG", care citează un comunicat de presă al agenţiei sanitare ruse, Rosselhoznadzor face solicitarea, invocând că "multe mărfuri din această republică sunt exportate pe teritoriul Belarusului, respectiv, pot ajunge şi pe piaţa rusă".
În comunicat se vorbeşte că în perioada 13-17 octombrie 2014 Rosselhoznadzor şi Serviciul Veterinar din Belarus au inspectat întreprinderile moldoveneşti de producere a mărfurilor de origine animală, care îşi exportă produsele în ţările Uniunii Vamale (UV). "Au fost depistate încălcări sistematice ale cerinţelor şi normelor veterinar-sanitare ale UV şi Rusiei, ceea ce vorbeşte despre lipsa unui control corespunzător din partea Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor din Moldova în privinţa securităţii şi controlului cărnii şi produselor din carne fabricate de întreprinderile moldoveneşti", afirmă Rosselhoznadzor.
Belarus deocamdată nu a reacţionat la această propunere. În cadrul vizitei la Chişinău de la sfârşitul lunii septembrie Preşedintele Alexandr Lukaşenko a declarat că Minsk nu intenţionează să se alăture sancţiunilor Moscovei împotriva Moldovei. El a subliniat că nu vede o problemă în faptul că Moldova s-a alăturat Zonei de liber schimb a Uniunii Europene, rămânând membru al Zonei de liber schimb în CSI.
În cadrul unei conferinţe de presă susţinută pentru jurnaliştii ruşi pe 17 octombrie Lukaşenko a reconfirmat această poziţie, criticând exercitarea presiunilor asupra Moldovei din partea Rusiei şi introducerea interdicţiei la importul de produse vinicole, agricole şi conservate moldoveneşti. El a menţionat că nu consideră corect de a închide piaţa belorusă pentru produsele moldoveneşti şi a făcut apel să nu se grăbească cu măsurile restrictive.
"Procedăm oare corect în această situaţie? Înainte de a face ceva, nu trebuie să ne grăbim. Am vizitat recent Moldova, situaţia este îngrozitoare, ei abia supravieţuiesc. Iar preţul problemei? Ei ne-au furnizat nouă şi vouă vin şi produse agricole, ceea ce nu ne ajunge nouă şi vouă", a spus Lukaşenko jurnaliştilor ruşi.
Dreptul de a livra produse animale pe piaţa rusă au peste 10 întreprinderi din Moldova. Restricţii temporare la importul de carne în FR în prezent sunt valabile doar în privinţa companiei Antadro (Floreşti). Sub regim de control sporit rămâne şi carnea de vită produsă de Tehnostel Kar. De asemenea, din aprilie Moldova nu livrează produse de origine animală în Rusia. Rosselhoznadzor a sistat emiterea de certificate ambelor furnizori moldoveni – Carmez şi Carne de sud – din cauza bănuielilor că produsele livrate de acestea nu sunt din Moldova.
sursa: infotag.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!