Rudele victimelor şi supravieţuitorii tragediei de la Colectiv şi-au făcut asociaţie şi îi dau în judecată pe cei consideraţi vinovaţi
Asociaţia “Colectiv GTG 3010” are şapte membri fondatori şi este condusă de Eugen Iancu, tatăl unui tânăr de 22 de ani, Mihai Alexandru, mort în clubul Colectiv în urma incendiului din 30 octombrie 2015.
“Ne-am adunat pentru a ne consolida ideile. Vream să facem anumite lucruri pentru ajutorarea victimelor. Lumea nu ştie că sunt încă foarte mulţi răniţi grav, lumea nu ştiu că aceşti copii au nevoie de proteze, pentru că nu mai au degete sau operaţii estetice pentru că nu mai au faţă. Viaţa tuturor s-a schimbat. Dacă nu te constitui înt-un grup vocal nu rezolvi nimic în ţara asta. Nu cerem pomană, nu ne interesează politica. Din punct de vedere administrativ s-a greşit enorm de către statul român”, a declarat Eugen Iancu, duminică, într-o conferinţă de presă, el precizând că, în acest moment, asociaţia reprezintă interesele a peste 100 de victime din Colectiv.
Un alt membru fondator este Laurenţiu Istrate, tatăl unui tânăr decedat la 13 zile de la tragedie, omorât de o bacterie luată în spital.
“Am hotărât ca în urmă acestei nenorociri să nu mai stau deoparte. Vreau o schimbare în bine pentru ceilalţi copii. N-aş vrea ca fiicei mele, la majorat, să-i fie frică să se distreze. Unii tineri care au fost în noaptea respectivă în club sunt afectaţi fizic şi psihic. Au nevoie de o reintegrare socială care poate dura ani de zile. Obiectivele noastre sunt acelea de a-i recupera pe aceşti tineri. Nu vrem să lăsăm lucrurile aşa. Cei care au greşit nu-şi asumă producerea tragediei”, a arătat Istrate.
Reprezentanţii asociaţiei au mai spus că au fost minţiţi, victimile fiind infectate în spitale şi nefiind transferate la timp în unităţi medicale din străinătate, iar astfel au murit alţi 37 de oameni.
O supravieţuitoare din clubul Colectiv a arătat că a fost în seara tragediei pentru un concert, într-un loc impropriu. “Ne-am dori să facem un spaţiu pentru concerte, să sprijinim această cultură underground, inclusiv pentru copiii care ar dori să cânte la un instrument. Sper că mesajul să ajungă unde trebuie”, a continuat aceasta.
Un alt supravieţuitor, Alin Pândaru, a rememorat că a ieşit din clubul morţii fără a fi afectat deoarece a urmat cursuri care i-au salvat viaţa. “Aş vrea ca ceea ce am învăţat eu să fie predat la cât mai multă lume. Ne-am dori că în şcoli să se organizeze cursuri de prim-ajutor, iar cluburile să facă exerciţii de evacuare în caz de incendii sau cutremure”, a arătat bărbatul.
Întrebat de jurnalişti dacă există vreo legătură între înfiinţarea acestei asociaţii şi raportul Corpului de control al premierului privind intervenţia autorităţilor după tragedia de la Colectiv, Eugen Iancu a precizat că nu există nicio legătură între cele două evenimente şi că a înţeles că “dacă am tăcea, am face jocul autorităţilor”.
"Am văzut raportul, am văzut răspunsul ISU, la el au participat câteva zeci de victime. Este cel mai real raport, poate fi îmbunătăţit. Răspunsul dat de ISU este o bătaie de joc. Ei au autorizat acel club. Despre acel club ştia toată lumea. De ce a primit autorizaţie de funcţionare, vor trebui să răspundă autorităţile. Intervenţia la faţa locului a fost un dezastru. (…) Pompierii au intrat pe o poartă greşită, au lăsat maşina acolo, apoi au înconjurat pe jos clădirea. Planul roşu a fost activat târziu. Eu l-am tot întrebat pe Raed Arafat cine era medicul care a triat răniţii. În lege se spune că, dacă ai peste 18 victime, trebuie să se ocupe cineva de triere. Nici acum nu am un răspuns la această întrebare”, a mai precizat preşedintele asociaţiei.
Supravieţuitorii tragediei au povestit, la rândul lor, cum s-au comportat autorităţile şi cum au început să caute vinovaţi pentru cele întâmplate.
“Cei de la Primăria Sectorului 4 ne au promis că vor construi un mic monument în Parcul Tineretului în memoria celor care şi-au pierdut viaţa. Există posibilitatea ca într un an sau cinci să fie dărâmată fabrica (Pionierul -n.r.). Aşa ne-au transmis”, a arătat un supravieţuitor.
Eugen Iancu a mai arătat că nu dorește să se bată cu nimeni şi că vrea că justiţia să fie lăsată în pace să-şi facă treaba. “Experienţa Colectiv ar trebui să le fie o lecţie, să-i înveţe că gata, după ce s-au îmbogăţit din furt atâţia ani, să ne lase şi pe noi să trăim. În cinci luni nu s-a schimbat nimic. Atunci a căzut un guvern, un singur om nu a picat. Omul ăsta a fost minţit de subalterni şi un astfel de om nu mai are ce să caute în funcţie. El vrea să ne arate că, în afara de imagine, nu a reuşit nimic. Acolo s-a greşit. Unitatea lui a intervenit dezastruos”, a continuat Eugen Iancu, referindu-se la Raed Arafat.
Rudele victimelor consideră că vinovaţi sunt cei care s-au opus imediat transferului răniţilor către alte spitale din Europa: fostul ministru al Sănătăţii Nicolae Bănicioiu, Raed Arafat şi managerii de spitale.
“Copilul meu s-a prezentat singur la spital şi după 10 zile era mort, învelit într-o pătură de campanie. Încă avea funingine pe faţă. El nu a murit din cauza arsurilor. Medicii nu-şi asumă greşelile. Este adevărat, doctorii au muncit, dar au salvat vieţi?”, s-a întrebat Eugen Iancu.
Preşedintele noii asociaţii a povestit şi cum erau anunţate rudele victimelor despre starea de sănătate a celor dragi. “Ne adunau câte 10, 15 şi ne anunţau: al tău e bine, al tău e mai rău, al tău mai bine, al tău a crescut, al tău a scăzut. Şi noi înnebuneam deoarece nu ştiam ce înseamnă asta. Acesta este tratamentul pe care-l acordă statul român. Arafat trebuie să înfunde puşcăria. Şi Băniciou. Ei au vrut să iasă la televizor, şi-au asumat minciună totală. Dacă eram în locul lui îmi dădeam demisia şi după trei zile mă apucăm să construiesc un alt SMURD. Bani au venit din mediul privat, dar nu s-a dat voie în prima săptămâna la nicio donaţie”, a mai arătat Iancu, precizând că va formula plângeri penale faţă de toţi cei consideraţi vinovaţi de moartea celor 64 de tineri.
În urma incendiului din 30 octombrie 2015, din clubul Colectiv, şi-au pierdut viaţa 64 de persoane – 27 în noaptea tragediei şi 37 ulterior, în spitale din Bucureşti şi din străinătate. Incendiul a izbucnit în timpul unui concert susţinut în clubul Colectiv de trupa rock Goodbye to Gravity, care îşi lansa albumul ”Mantras of War”. Solistul Andrei Găluţ este singurul membru al trupei care a supravieţuit.
Direcţia de Sănătate Bucureşti, spitalele unde au fost internate victimele, ISU şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă sunt cele patru instituţii care au intervenit necorespunzător în noaptea tragediei de la Colectiv, potrivit concluziilor raportului Corpului de control al primului ministru.
sursa: digi24.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!