Sport

Rugbistii moldoveni pot accede la Jocurile Olimpice

Dupa o pauza de noua decenii – rugbiul, sportul „gentlemanilor”, cum il numesc englezii poate fi reprimit in marea familie a sporturilor olimpice. La finele saptamanii trecute, executivul Comitetului International Olimpic (CIO) a votat recomandarea ca rugbi-7 si golful sa fie incluse in editia Jocurile Olimpice (JO) din 2016.

Pentru ca rugbi sa revina la Jocurile Olimpice mai ramane de realizat o singura formalitate: ratificarea acestei decizii de catre cei 106 membri ai CIO la adunarea comitetului din luna octombrie. El a mai fost sport olimpic, in varianta in 15, la JO din anii 1900, 1908, 1920 si 1924.

Solicitat de TIMPUL, antrenorul echipei nationale de rugbi-7, Tudor Procopii, a remarcat ca CIO ne-a oferit sansa sa accedem in premiera in concursurile sportive pe echipe din cadrul Olimpiadelor. „Calificarea noastra la JO-2016 depinde in mare masura de investitiile pe care le vor face autoritatile in dezvoltarea rugbiului, dar si de sistemul de calificare. Daca in concursul olimpic vor fi prezente doar 16 echipe – sansele noastre sunt mici, iar daca 24 – noi nu trebuie sa ratam calificarea si nu ne vom face de ras in cadrul turneului”, a remarcat tehnicianul.

„Sunt sigur ca recomandarea Comitetului Executiv al CIO va fi votata la 9 octombrie la Copenhaga si rugbiul va reveni in familia olimpica, a opinat pentru presa presedintele Federatiei Moldovenesti de Rugbi, Vasile Revencu. Este un prilej bun ca acest sport sa progreseze si mai mult. Sper ca de acum inainte sa avem o sustinere adecvata si din partea statului. Vom fi deja o proba olimpica si diriguitorii vor vedea cu alti ochi jocul cu balonul oval", a remarcat oficialul.
In 2007, rugbistii moldoveni au intrat in posesia medaliilor de bronz la Campionatul Europei.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *