Astăzi 18 Septembrie 2020, Vineri - Ultima actualizare la ora 09:35
Abonamente

Politică 13 August 2020, ora 13:13

Ruptura cu Belarus va costa Rusia peste 29 de miliarde de dolari. Dar acesta e doar vârful icebergului

Marime Font

Escaladarea conflictului ruso-belarus crește riscul ca situația să evolueze conform scenariului ucrainean, cu totala ruptură completă a relațiilor dintre țările noastre, scrie Nezavisimaia Gazeta.

Rusia ar putea pierde într-o singură clipă în Belarus peste 20 de miliarde de dolari. Această sumă presupune posibilul refuz al Minsk de a plăti datoriile, inclusiv și pentru construcția centralei atomo-electrice.

În Republica Belarus, Moscova va pierde, de asemenea, infrastructura militară, inclusiv radarul pentru depistarea țintelor situate la mare distanță și un centru de comunicații pe distanțe mari cu submarine. Vor apărea, de asemenea, probleme cu tranzitul purtătorilor de energie rusești.

Loading...


Actuala conducere a Republicii Belarus a ales calea înrăutățirii legăturilor cu cu Rusia. Și nu doar în retorică, ci și în acțiunile economice practice. De fapt, Minskul refuză să plătească pentru gazul rusesc consumat și arată că este gata să pună mâna pe activele rusești aflate pe teritoriul său. Dacă logica majorării ratelor și continua escaladare nu se va schimba, este foarte posibilă ruperea legăturilor economice și trecerea la o confruntare de amploare.

În cazul în care conflictul ruso-belarus va evolua după scenariul ucrainean, trebuie să ne așteptăm la refuzul autorităților belaruse de a-și achita obligațiile financiare față de Rusia. Aceasta este calea pe care deja a trecut Kievul, care a refuzat să-i înapoieze Rusiei așa-numita datorie a lui Ianukovici în valoare de 3 miliarde și ceva de dolari. Iar alte peste 3 miliarde de dolari Kievul i-a câștigat prin instanță de la Gazprom, fără să plătească pentru gazele primite din Rusia.

Însă posibilitățile Minskului de a-și însuși banii rusești sunt mult mai mari. Datoria externă a Republicii Belarus față de Rusia depășește 7,5 miliarde de dolari. În plus, autoritățile belaruse au semnat un acord de credit în valoare de zece miliarde de dolari pentru construirea centralei atomo-electrice după un proiect rusesc. Dacă relațiile bilaterale se vor rupe este foarte posibil ca Rusia să nu mai vadă niciodată acești bani.

În cazul escaladării conflictului, Rusia va pierde posibilitatea folosirii centrului de telecomunicații pe distanțe mari cu submarine atomice în acvatoriile oceanelor Atlantic, Indian și Pacific. Acest centru de telecomunicații Vileyka din regiunea Minsk reprezintă un câmp de antenă pe o suprafață de peste 600 hectare și asigură transmiterea semnalului pe o distanță de zeci de mii de kilometri. Este greu de estimat cu precizie prejudiciul financiar cauzat de pierderea accesului la acest obiectiv. Însă este vorba probabil de câteva miliarde de dolari.

Nu mai puține pierderi vor fi suportate de Rusia și în cazul încetării accesului la stația radar Volga din zona Baranovichi, care face parte din sistemul rusesc de avertizare a atacului cu rachete (SPRN). Astfel, conform celor mai modeste estimări, pierderile unice ale Rusiei în cazul ruperii relațiilor cu Belarus vor depăși 20 de miliarde de dolari.

Pierderi deloc mai mici va suferi Rusia și în cazul încetării accesului la stația de radiolocație Volga din raionul Baranovichi, care face parte din sistemul rusesc de avertizare referitor la un atac cu rachetă. Astfel, potrivit celor mai modeste calcule, pierderile pe care le poate înregistra Rusia în cazul ruperii legăturilor cu Republica Belarus vor depăși 20 de miliarde de dolari.

„Situația cu Republica Belarus pare destul de dificilă, iar în cazul celui mai rău scenariu ne așteaptă aceeași ruptură în relații ca și cu Ucraina. În cele din urmă este de așteptat nu doar refuzul de a plăti datoriile, naționalizarea infrastructurii militare a Federației Ruse, interzicerea tranzitului petrolului și gazelor, ci și creșterea prețurilor la mărfurile produse în Republica Belarus”, a declarat Ekaterina Novikova, conferențiar în carul Universității Economice „G. V. Plehanov” din Rusia. Ea atrage atenția asupra faptului că în ultimii trei ani Rusiei îi revine aproximativ 42% din exportul anual al Republicii Belarus.

„Pierderile Rusiei în cazul unei rupturi cu Republica Belarus vor fi uriașe, însă ele vor fi totuși mai mici decât pierderile Republicii Belarus”, este de părere directorul adjunct al Institutului țărilor membre ale CSI, Vladimir Jarihin.

El amintește totodată că, în ciuda confruntării dintre Rusia și Ucraina, aceste țări continuă să facă comerț și asigură tranzitul purtătorilor de energie în Europa. În același timp, Jarihin reamintește faptul că ruperea legăturilor cu Rusia a costat foarte mult Ucraina, care de fapt a pierdut ramuri întregi ale industriei sale.

Adjunctul directorului Institutului țărilor membre CSI recunoaște situația geopolitică specială a Republicii Belarus și dificultatea opțiunii în fața căreia se află aceasta. „Problema Rusiei este aceea că noi nu oferim aliaților noștri o alternativă semnificativă și atractivă. Noi le propunem aliaților să coopereze în cadrul regulilor capitalismului modern. Dar de ce aliații noștri trebuie să considere atractivă versiunea rusească a acestor reguli, și nu primă sursă europeană sau americană?”, se întreabă Jarihin.

https://universul.net 
 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 09:15

Socialistul Corneliu Furculiță recunoaște că în „marea” Uniune Sovietică veceurile din curtea școlii erau într-o stare catastrofală

Socialistul Corneliu Furculiță recunoaște că în „marea” Uniune Sovietică veceurile din curtea școlii erau într-o stare catastrofală Foto: simbol

Corneliu Furculiță lasă să se înțeleagă că WC-urile din timpul URSS erau într-o stare deplorabilă. Deputatul PSRM a învătat la școala din satul Sadova, actualul raion Călărași pe care a terminat-o în anul 1986. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 09:04

„Moldova (n-)are viitor?” / În doar patru ani populația a SCĂZUT cu 170 de mii de oameni. Doar anul trecut au plecat 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion

„Moldova (n-)are viitor?” / În doar patru ani populația a SCĂZUT cu 170 de mii de oameni. Doar anul trecut au plecat 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion

Tinerii continuă să plece în număr mare din Moldova, iar motivele principale ale acestei decizii sunt șomajul, salariile mici și incertitudinea.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 08:37

alegeri 2020 Alexandru Tănase comentează circulara expediată de CEC: „Nu are NICIO VALOARE juridică. E o pierdere de timp”

Alexandru Tănase comentează circulara expediată de CEC: „Nu are NICIO VALOARE juridică. E o pierdere de timp”

Circulara Comisiei Electorale Centrale (CEC), care interzice partidelor să finanțeze campaniile candidaților înaintați, nu are valoare juridică. Asta a declarat Alexandru Tănase, ex-președintele Curții Constituționale în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 07:28

Suspiciune de fraudă la vaccinul rusesc/ Forbes: Au fabricat rușii date despre producerea vaccinului lor Covid-19?

Suspiciune de fraudă la vaccinul rusesc/ Forbes: Au fabricat rușii date despre producerea vaccinului lor Covid-19?

Săptămâna trecută, o echipă de oameni de știință ruși a publicat rezultatele primelor două faze a procesului de fabricare a unui nou vaccin anti-Covid-19 dezvoltat în Rusia care ridică mai multe semne de întrebare și care a atras atenția mai multor oameni de...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 18 Septembrie 2020, ora: 04:25

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

Asocierea dintre fructe şi carne este una ingeniosă. Încearcă această reţetă, cu siguranţă o vei repeta.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Septembrie 2020, ora: 01:58

Horoscop 18 septembrie 2020. Oboseala se resimte la final de săptămână

Horoscop 18 septembrie 2020. Oboseala se resimte la final de săptămână

Horoscop 18 septembrie 2020. După o săptămână plină cu activități de tot felul, în sfârșit a venit timpul pentru o binemeritată odihnă. Oboseala se resimte din plin, iar nevoia de pauză este tot mai acută. Dintre toate zodiile, cei mai fresh sunt nativii în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 01:47

„Vrei să bei cu 5 lei?” Un bărbat din Bălți vinde printre gard alcool contrafăcut /VIDEO

„Vrei să bei cu 5 lei?” Un bărbat din Bălți vinde printre gard alcool contrafăcut /VIDEO

De-i cald, de plouă, de bate vântul, alcoolul ieftin și fără acte de proveninență se vinde ca pâinea caldă într-o curte din orașul Bălți. Un bărbat și-a făcut un punct de comercializare a alcoolului contrafăcut chiar după gard. 100 de grame de vodcă sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 18 Septembrie 2020, ora: 00:50

Prognoza METEO. Schimbări radicale: temperaturile scad brusc

Prognoza METEO. Schimbări radicale: temperaturile scad brusc

Pentru astăzi meteorologii prevăd maxime de +26..+29 de grade Celsius în nord, +27..+30 de grade în centru și +28..+31 de grade în sud.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 17 Septembrie 2020, ora: 12:49

VIDEO: Cum sunt făcute conservele de TON - Mai mănânci după ce vezi asta?

VIDEO: Cum sunt făcute conservele de TON - Mai mănânci după ce vezi asta?

 Te-ai întrebat vreodată cum sunt fabricate conservele de ton? Acum poți vedea imagini rare dintr-o fabrică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2020, ora: 12:45

Tariful la gaz ar urma să scadă cu exact o lună înainte de turul 1 al alegerilor

Tariful la gaz ar urma să scadă cu exact o lună înainte de turul 1 al alegerilor Foto: simbol

Consumatorii vor plăti mai puțin pentru gazele naturale începând cu luna viitoare. Întreprinderea Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să reducă tarifele la combustibilul albastru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2020, ora: 12:40

„Zâmbește, e gratis” i-a câștigat pe Stamate și Nagacevschi, în toate instanțele naționale. Dumitru Țîra: „Le mulțumesc pentru această experiență”

„Zâmbește, e gratis” i-a câștigat pe Stamate și Nagacevschi, în toate instanțele naționale. Dumitru Țîra: „Le mulțumesc pentru această experiență”

Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție (CSJ), examinând recursul Ministerului Justiției la cererea de chemare în judecată depusă de Dumitru Țîra cu privire la contestarea unui act administrativ al instituției, l-a declarat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2020, ora: 12:36

FOTO. O toaletă dintr-o şcoală din R. Moldova, inaugurată cu tăierea panglicii roşii. Oficialii au fost întâlniţi cu pâine şi sare

FOTO. O toaletă dintr-o şcoală din R. Moldova, inaugurată cu tăierea panglicii roşii. Oficialii au fost întâlniţi cu pâine şi sare

Deschiderea unui grup sanitar în Gimnaziul din satul Hiliuţi, raionul Râşcani, a devenit prilej pentru câţiva oficiali de a tăia panglica roşie cu această ocazie. La inaugurarea WC-ului au participat primarul satului, Alexandru Sandu, deputatul socialist Vladimir...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2020, ora: 09:31

„Ruskii mir”- Polițiștii din Pskov au cultivat marijuana pentru a o „planta” suspecților

„Ruskii mir”- Polițiștii din Pskov au cultivat marijuana pentru a o „planta” suspecților

Potrivit ziarului „provincia Pskov”, în Velikie Luki, angajații departamentului antidrog erau suspectați de cultivarea canabisului pentru plantarea acestuia suspecților. Conform datelor preliminare, ziarul scrie fără a preciza sursa, un ofițer de poliție a fost reținut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2020, ora: 09:22

Încep lucrările la conducta submarină de gaze din Marea Neagră

Încep lucrările la conducta submarină de gaze din Marea Neagră

Black Sea Oil and Gas începe joi lucrările la conducta submarină din cadrul proiectului de dezvoltare gaze naturale Midia – MGD, anunţul fiind făcut de Guvernul României.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)