Actualitate

Rusia a intrat în a treia fază a războiului pe scară largă în Ucraina – Noile planuri ale Moscovei. Ucrainenii au la dispoziție timp limitat pentru contraofensivă

Prima fază a fost o încercare de a ocupa Ucraina „în câteva zile”.

Rusia a intrat în a treia fază a unui război pe scară largă în Ucraina și se pregătește pentru o luptă pe termen lung.

Andrusiv a remarcat că prima fază a fost o încercare de a ocupa Ucraina „în câteva zile”, a doua – de a efectua o încercuire mare a Forțelor de Apărare ucrainene în est.

„O încercuire a fost planificată să fie foarte mare, au vrut să o taie chiar de la Pavlograd, a doua încercuire a fost planificată astfel încât, împreună cu Kramatorsk și Slaviansk, și acum să rămână cu o încercuire extrem de mică – de fapt, Severodonețk și Lisiceansk, dar ei nu vor putea face nici măcar asta”, a observat Andrusiv.

El a mai menționat că invadatorii încep să se pregătească pentru apărarea granițelor.

Acum a venit a treia fază – când încep să se pregătească să apere liniile unde s-au oprit. Acest lucru indică faptul că au decis să transforme războiul într-unul foarte lung… Ei se bazează pe crizele pe care le provoacă războiul și a forța Occidentul la negocieri cu ei, iar Occidentul va încerca să ne schimbe pentru ceva”, a spus el.

Putin va anexa probabil părțile ocupate din sudul și estul Ucrainei în lunile viitoare – Institutul pentru studiul Războiului

Este probabil ca președintele rus Vladimir Putin să anexeze părțile ocupate din sudul și estul Ucrainei în Rusia „în următoarele luni”, potrivit analiștilor de la Institutul pentru Studierea Războiului Katherine Lawlor și Mason Clark, care avertizează că mutarea ar putea fi folosită atunci pentru a amenința Ucraina și aliații săi cu atac nuclear, relatează The Guardian.

„După anexare, el [Putin] va afirma atunci, direct sau indirect, că doctrina rusă care permite utilizarea armelor nucleare pentru a apăra teritoriul rus se aplică acelor teritorii nou anexate.
Astfel de acțiuni ar amenința Ucraina și partenerii săi cu un atac nuclear dacă contraofensivele ucrainene pentru eliberarea teritoriului ocupat de ruși vor continua”, scriu cei doi analiști.

Ucrainenii au la dispoziție timp limitat pentru contraofensivă

Potrivit celor doi analiști, există două posibilități: Putin ori va forța o ocupare mai largă a Ucrainei, iar în acest caz armata rusă va eșua, ori liderul de la Kremlin înțelege slăbiciunile armatei sale și va anexa teritoriile deja ocupate.

  • „Calendarul lui Putin pentru anexare depinde probabil de măsura în care înțelege starea degradată a armatei ruse în Ucraina. Armata rusă nu a atins încă obiectivele teritoriale declarate de Putin de a securiza toate regiunile Donețk și Luhansk și este puțin probabil să o facă.
  • Dacă Putin își înțelege slăbiciunea militară, probabil că va grăbi anexarea și va introduce rapid descurajarea nucleară în încercarea de a păstra controlul asupra teritoriului ucrainean pe care Rusia îl ocupă în prezent.
  • Dacă Putin consideră că forțele ruse sunt capabile de progrese suplimentare, probabil că va amâna anexarea în speranța că va acoperi mai mult teritoriu cu ea.
  • În acest caz, conducerea sa slabă și contraofensivele ucrainene ar putea conduce armata rusă către o stare de colaps.
  • Putin ar putea încerca, de asemenea, să mențină atacurile rusești în timp ce mobilizează forțe suplimentare. El ar putea amâna anunțarea anexării mult mai mult în acest caz, așteptând până când întăririle ar putea ajunge pentru a câștiga mai mult teritoriu de anexat.
  • Prin urmare, Ucraina și aliații săi „au probabil o fereastră îngustă de a susține o contraofensivă ucraineană în teritoriul ucrainean ocupat înainte ca Kremlinul să anexeze acel teritoriu”, scriu Lawlor și Clark.
  • Ucraina și Occidentul trebuie, de asemenea, să dezvolte un plan coerent de răspuns la orice anexare și la amenințarea unui atac nuclear care ar putea urma. Consecințele politice și etice ale unei îndelungi ocupații ruse a sud-estului Ucrainei ar fi devastatoare pentru viabilitatea pe termen lung a statului ucrainean. Interesele naționale vitale ucrainene și occidentale necesită sprijin occidental urgent pentru o contraofensivă ucraineană imediată.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *