CSI / RusiaRăzboiUcraina

Rusia a lansat noaptea trecută 17 drone kamikaze dinspre Marea Azov. Ucraina a reușit să doboare 14

Ocupanții ruși au atacat sudul Ucrainei în noaptea de luni spre marţi cu 17 drone kamikaze de fabricaţie iraniană, care au fost lansate ”probabil” de pe coasta de est a Mării Azov, în timp ce apărarea antiaeriană a Comandamentului operativ Sud a reuşit să doboare 14 dintre ele, împiedicându-le să-şi atingă ţinta, relatează EFE şi Reuters.

”În total, au fost înregistrate 17 lansări de aparate de zbor fără pilot (UAV) probabil dinspre zona coastei de est a Marii Azov”, se arată într-o notă publicată de Forţele aeriene ucrainene pe contul lor de Telegram

Marea Azov este o mare interioară situată în zona Mării Negre, învecinându-se cu Ucraina la vest şi în nord şi cu Rusia la est. Rusia ocupă la ora actuală întreaga coastă ucraineană a Mării Azov, al cărei port principal este oraşul Mariupol.

Iuri Kruk, şeful administraţiei militare din Odesa, oraş-port la Marea Neagră, a declarat că mai multe drone au lovit zona în cursul nopţii.

”Ca rezultat al activităţii sistemelor de apărare antiaeriană exista daune”, a declarat Kruk pe pagina de Facebook a administraţiei, fără nicio precizare asupra amplorii distrugerilor.

Vă amintim că anterior, presa ucraineană au relatat despre câteva explozii la Odesa, indicând în acelaşi timp că alerta de raid aerian a fost declanşată deja după primele informaţii despre atacuri, conform agenţiei de presă UNIAN.

Postul de televiziune ucrainean Kanal 24 a relatat că o dronă a lovit o ”întreprindere” din regiunea Odesa, ceea ce a declanşat un incendiu. Pompierii au reuşit abia spre dimineaţă să stingă focul.

Această informaţie a fost confimată de şeful administraţiei militare regionale Odesa, Serhii Bratciuk.

”O noapte ”shahed” în regiunea Odesa. Inamicul a lansat 17 drone kamikaze Shahed asupra regiunii, dar a fost lovită puţin şi regiunea Nikolaev. Dintre acestea, forţele de apărare antiaeriană au distrus 14 – una deasupra regiunii Nikolaev, celelalte 13 deasupra Odesei. Din păcate, o întreprindere din zona oraşului Odesa a fost lovită. Nu s-au înregistrat victime, dar incendiul a putut fi stins aproape de dimineaţă”, a afirmat Bratciuk, citat de UNIAN, fără să precizeze despre ce fel de întreprindere este vorba.

După atacul de noaptea trecută a ruşilor, întreaga infrastructură critică din Odesa funcţionează, a mai indicat acelaşi oficial ucrainean.

Evocând informaţiile din media privind activarea cu întârziere a semnalului de alarmă, Serhii Bratciuk a afirmat că situaţia a fost totuşi sub control. ”Din păcate, nicio ţară din lume nu poate asigura un rezultat de 100% al sistemului de apărare antiaeriană”, a apreciat el.

Rusia utilizează drone Shahid-136 de fabricaţie iraniană pentru a ataca Ucraina din octombrie trecut. Datorită, în parte, sistemelor antiaeriene donate de partenerii săi occidentali, armata ucraineană a reuşit să doboare majoritatea acestor drone şi să protejeze astfel infrastructura energetică a ţării.

Milioane de ucraineni au suferit întreruperi de curent timp de luni de zile din cauza atacurilor Rusiei cu drone şi rachete asupra reţelei electrice a Ucrainei.

Vă amintim că Rusia a declanşat o invazie în Ucraina la 24 februarie 2022 într-o agresiune neprovocată, ilegală şi nejustificată, prima de acest gen în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *