CSI / RusiaInternațional

Rusia a redus drastic livrările de gaze către Germania, Italia, Franța și Austria. „Produsul nostru, regulile noastre”

Gigantul rus Gazprom și-a apărat decizia de a reduce drastic livrările de gaze către Europa. Astfel, prețurile la gaze au crescut în Europa și cu 50% în ultimele 3 zile, față de săptămâna trecută. Kremlinul a redus livrările zilnice de gaz către Germania, Italia, Franța și Austria. Companiile energetice europene, inclusiv ENI din Italia, OMV din Austria și Uniper din Germania, au raportat miercuri și joi scăderi semnificative ale aprovizionării cu gaz.

Joi, CEO-ul Gazprom, Alexei Miller, a spus că Moscova va juca după propriile reguli, potrivit AFP.  

„Produsul nostru, regulile noastre. Nu jucăm după reguli pe care nu le-am creat”, a spus Miller în timpul unei discuții la Forumul Economic Internațional din Sankt Petersburg. 

Reducerea livrărilor a coincis cu vizita în Ucraina a liderilor Franței, Germaniei, Italiei și României. Liderii s-au întâlnit cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski la Kiev, iar apoi au susținut unanim statutul de candidat ”imediat” la UE pentru Ucraina.

La începutul acestei săptămâni, Gazprom și-a redus livrările de gaze naturale prin conducta Nord Stream. Înițial și-a motivat decizia prin faptul că Siemens din Germania a întârziat lucrările de reparații ale unităților de comprimare de la stația Portovaya. 

„Deocamdată, nu există nicio modalitate de a rezolva problema care a apărut cu stația de comprimare”, a spus Miller. „Siemens tăce, încercând să găsească o soluție”.

Cea mai mare companie energetică din Italia Eni a raportat și ea probleme, spunând că va primi doar 65% din gazul solicitat de la Gazprom. Gazprom susține că exporturile către țări care nu au aparținut fostei Uniuni Sovietice au scăzut cu 28,9% între 1 ianuarie și 15 iunie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

„Desigur, Gazprom reduce volumul livrărilor de gaz către Europa”, a spus Miller, subliniind căprețurile au crescut de câteva ori. „Dacă spun că nu suntem jigniți de nimeni, atunci nu mă prefac”, a spus Miller.

Prețul gazelor a crescut iar în Europa

Prețurile gazelor au crescut din nou joi, stimulate de acțiunile Gazprom. Prețul de referință al gazelor naturale în Europa, Dutch TTF, a ajuns în prima parte a zilei la aproape 150 de euro (158 de dolari) pe megawatt/oră, apoi au scăzut la 134 de euro după-amiaza.

Moscova a pierdut mai mulți clienți europeni de gaz după ce a cerut tuturor țărilor ”neprietenoase” să plătească în ruble, ca reacție la sancțiunile occidentale impuse pentru invadarea Ucrainei. Rusia a suspendat livrările de gaze naturale în Polonia, Bulgaria, Danemarca, Finlanda și Țările de Jos din cauza refuzului de a plăti în ruble.

Conducta Nord Stream a fost pusă în funcțiune în 2012 și livrează gaze din nord-vestul Rusiei către Germania prin Marea Baltică. Lansarea conductei Nord Stream 2, care urma să dubleze livrările de gaze rusești către Germania, a fost oprită din cauza invadării Ucrainei. Țările UE s-au străduit să-și reducă dependența de energia rusă, dar sunt împărțite cu privire la impunerea unui embargo pe gaze naturale, deoarece mai multe state membre depind în mare măsură de aprovizionarea cu energie din Rusia. 

Franţa nu mai primeşte gaze ruseşti prin conductă

Compania care gestionează reţeaua de transport de gaze din Franţa, GRTgaz, a anunţat vineri că nu mai primeşte gaze ruseşti prin conductă începând din data de 15 iunie, potrivit AFP. Franţa mizează pe Rusia pentru aproximativ 17% din necesarul său de gaze naturale, care poate ajunge prin gazoducte sau sub formă lichidă, prin intermediul navelor de gaze lichefiate. În cazul Franţei, marea majoritate a gazelor importate ajung în mod normal prin gazoduct, printr-un singur punct de interconexiune cu Germania.

Acest flux fizic de gaze între Germania şi Franţa a fost redus la 60 de Gigavaţi oră pe zi de la începutul anului, adică 10% din capacitatea punctului de intereconectare. Însă în ultimele două zile, fluxul fizic de gaze între Franţa şi Germania a fost oprit, anunţă GRTgaz. Compania franceză a precizat că nu cunoaşte motivul acestei întreruperi, dar ea intervine într-un moment în care Gazprom şi-a redus considerabil livrările de gaze spre Germania, via gazoductul Nord Stream 1.

Cu toate acestea, Franţa importă în continuare gaze naturale din alte ţări, printre care se numără în special Spania, care recent şi-a majorat livrările. De asemenea, Franţa şi-a majorat achiziţiile de gaze lichefiate, astfel că în prezent terminalele pentru gaze lichefiate funcţionează la capacitate maximă, susţine GRTgaz. Compania care gestionează reţeaua de transport de gaze din Franţa a mai informat că în prezent stocurile strategice de gaze sunt la un grad de umplere de 56%, peste nivelul obişnuit de 50% înregistrat la acest moment al anului. 

Livrările de gaze în Austria ale Gazprom, reduse cu o treime

Și grupul OMV a anunțat, joi noapte, că a primit cu o treime mai puţine gaze de la Gazprom, potrivit EFE. 

„Gazprom nu a informat în legătură cu o reducere a furnizărilor. Reducerea pentru Austria este de o treime, mai mult sau mai puţin. Ca urma a scăderii cererii acesta nu are niciun efect asupra aprovizionării clienţilor noştri”, a semnalat OMV într-un mesaj pe Twitter.

„În caz de necesitate, cantităţile care lipsesc pot fi compensate din rezerve sau de pe piaţa spot”, au adăugat în mesaj reprezentanţii OMV, principala companie energetică din Europa, controlată de statul austriac şi de un fond de investiţii din Emiratele Arabe Unite.

Totodată, autoritatea austriacă de reglementare E-Control a dat asigurări vineri că ţara are în prezent rezerve înmagazinate de gaze ce echivalează cu 40% din consumul anual.

Reprezentanţi ai Ministerului Energiei din Austria au semnalat că autorităţile ”urmăresc situaţia şi sunt în permanent în legătură cu OMV”. 

„În aceste momente nu sunt indicii că ar putea avea loc o întrerupere a aprovizionării, dar suntem pregătiţi pentru toate scenariile”, a menţionat ministerul, joi noapte, într-un comunicat.

Circa 80% din gazele naturale importate de Austria provin din Rusia, motiv pentru care guvernul austriac se numără printre cei mai reticenţi în aplicarea unui embargo asupra gazului rusesc.

Ce ascunde de fapt decizia Rusiei de a reduce livrările de gaze

Puțini cred că rușii au redus livrările de gaze din cauza lucrărilor de reparații, relatează BBC. Robert Habeck, ministrul economiei și schimbărilor climatice din Germania, spune că este o decizie politică, care coincide cu vizita cancelarului Olaf Scholz în Ucraina (Gazprom a anunțat marți că va reduce livrările către Germania, apoi a anunțat o nouă reducere miercuri).

Este un semn de avertizare, a spus președintele agențiie responsabile de infrastructura energetică a Germaniei. Klaus Mueller a acuzat Rusia că încearcă să răspândească insecuritatea și să crească prețul gazului.

Guvernul german a îndemnat oamenii și întreprinderile să economisească energie, deși nu sunt probleme cu aprovizionarea către consumatori. Nu este motiv de panică acum: este vară, la urma urmei, iar meteorologii anunță un val de căldură iminent în acest weekend. Totuși, agenția germană avertizează că, dacă aprovizionarea redusă cu gaze va continua, Germania va avea o problemă. Stocurile trebuie umplute înainte de iarnă.

Cu toate astea, această mișcare a alarmat Berlinul. Germania rămâne puternic dependentă de gazul rusesc și, deși experții asumă că Vladimir Putin nu poate renunța la banii nemților, Mueller a spus că nu poate exclude posibilitatea ca Rusia să oprească livrările.

Sursa: Observatornews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *