Rusia folosește tancuri de recuzită din filme pentru a suplini pierderile pe frontul ucrainean
În timp ce Rusia caută mai mult echipament de război, cel mai mare studio de film al său a intervenit – cu recuzită de film. Directorul general al Mosfilm, Karen Shakhnazarov, s-a întâlnit miercuri cu liderul rus Vladimir Putin pentru a discuta despre profiturile studioului și capacitatea cinematografică, scrie businessinsider.com.
Aceștia au vorbit în principal despre aspirațiile lor pentru companie, Shakhnazarov lăudându-se că Mosfilm este pe picior de egalitate cu firme de la Hollywood precum Warner Bros. și Universal.
Apoi, Shakhnazarov a încheiat conversația pe o notă referitoare la războiul din Ucraina.
„Apropo”, a spus Shakhnazarov, potrivit unei transcrieri publicate de Kremlin. „În 2023, am predat forțelor armate 28 de tancuri T-55, opt tancuri PT-76, șase vehicule de luptă ale infanteriei și opt camioane pe care le aveam în departamentul nostru militar”.
„Știam că au nevoie de ele”, a adăugat Shakhnazarov, spunând că Ministerul Apărării din Rusia a luat vehiculele în inventarul său.
„Mosfilm este mândria noastră”, a răspuns Putin, conform transcrierii.
Mosfilm are peste 190 de vehicule blindate
Nu este clar dacă vreunul dintre tancurile Mosfilm a intrat în acțiune în Ucraina sau dacă acestea se aflau în starea potrivită pentru a putea fi utilizate pe câmpul de luptă.
Site-ul web al Mosfilm spune că studioul are peste 190 de vehicule blindate, transportoare blindate de personal și tunuri autopropulsate, deși le-a descris ca fiind „deghizate” ca echipamente din diferite perioade.
„Toate echipamentele sunt recuzită (echipamente de producție scenică), sunt în stare bună de funcționare și sunt pregătite pentru filmarea mai multor filme simultan”, se arată pe site.
Tancurile din prima epocă sovietică menționate de Shakhnazarov – tancul mediu T-55 și tancul ușor PT-76 – au fost produse în anii 1940 și 1950.
T-55, unul dintre cele mai produse tancuri din lume, a fost un semn distinctiv al începutului Războiului Rece. Este atât de vechi încât este prezentat în muzee.
Unele armate din întreaga lume încă folosesc aceste tancuri. Dar acestea sunt cu două generații în urma armelor moderne folosite astăzi și au fost considerate în mare parte învechite în armata rusă.
Cu toate acestea, declarația lui Shakhnazarov vine în contextul în care Moscova se străduiește să își mențină inventarul de vehicule blindate pe fondul pierderilor importante din ultimii doi ani.
Cifrele grupului olandez de urmărire open-source Oryx spun că Rusia a pierdut 10 888 de vehicule blindate de la începutul războiului, inclusiv 3 558 de tancuri.
Moscova a accelerat producția pentru a umple golul, alocând un procent record de 6% din PIB-ul său cheltuielilor de apărare pentru arme, muniție și echipamente.
Presiunea asupra forțelor sale a început să se manifeste mai clar în 2023, când grupuri de informații cu surse deschise au observat că tancuri din anii 1940, inclusiv T-55 și vărul său mai vechi, T-54, au fost scoase din depozit.
Aceste tancuri mai vechi probabil că nu se vor descurca bine împotriva blindatelor moderne, dar cercetătorii de la Royal United Services Institute din Regatul Unit au declarat că trupele ruse le-au desfășurat pentru a oferi sprijin de artilerie și putere de foc cu rază lungă de acțiune.
Ministerul rus al Apărării și Mosfilm nu au răspuns solicitărilor de comentarii trimise de Business Insider în afara orelor obișnuite de lucru.
Ce tâmpenie de articol.