Moldova

Rusia folosește Transnistria ca piesă de șantaj

Autorităţile din R. Moldova resping orice speculaţii privind renunţarea la regiunea transnistreană. Ideea a fost lansată de cotidianul rus "Nezavisimaia gazeta", care susţine, în ediţia de luni, că Republica Moldova construieşte pe Nistru viitoarea graniţă a Uniunii Europene şi că fără un acord între Rusia şi Uniunea Europeană, conflictul transnistrean poate ieşi de sub control. Jurnaliștii ruși nu se sfiesc să vorbească, citând liderii nerecunoscuți ai regiunii separatiste, despre o „provocare” a moldovenilor.

O abordare tendențioasă

„Este o abordare, aş spune, tendenţioasă şi conştient eronată din partea celor care prezintă astfel evoluţiile. Nu se întâmplă nimic spectaculos. Este vorba de dialogul pe care Republica Moldova îl poartă cu Uniunea Europeană pentru liberalizarea regimului de vize. În acest scop, trebuie să corespundem unor standarde, dintre care unul este controlul fluxurilor migraţionale ale cetăţenilor străini care vizitează Republica Moldova” , a declarat pentru Radio România Chișinău Eugen Carpov, vicepremierul pentru integrare, principalul negociator în procesul de reglementare a conflictului transnistrean.„Vreau să menţionez că despre o eventuală frontieră pe râul Nistru nu poate fi vorba, din simplul motiv că frontierele de stat ale Republicii Moldova au fost recunoscute pe plan internaţional atunci când Republica Moldova şi-a declarat independenţa. Există o linie administrativă, astăzi, care separă de facto două părţi ale Republicii Moldova, malul drept şi regiunea transnistreană, care, astăzi, se află în afara controlului constituţional" a spus Eugen Carpov, vicepremierul pentru reintegrare din Republica Moldova.

Transnistria spre Uniunea Eurasiatică

Între timp însă Federația Rusă nu stă cu mâinile în sân. Un centru media care are ca scop promovarea integrării regiunii separatiste transnistrene în Uniunea Eurasiatică, finanțat de Federația Rusă, a fost deschis la Tiraspol. Oaspetele de gală al evenimentului a fost vicepremierul rus Dmitri Rogozin, care, după ce a luat pulsul gazdelor, a salutat entuziasmul cu care integrarea eurasiatică este primită de pretinșii lideri ai statului fantomă.

Nici secundul Nina Ștanski, pretinsa șefă a diplomației RMN, nu s-a lăsat mai prejos la laudele moscovite. „Centrul face parte dintr-un proiect de informare amplu. Se va pune accent pe analize şi discuţii cu specialişti în diverse domenii. Îi invităm pe cei care sunt dispuși să pregătească materiale privind integrarea eurasiatică", a declarat așa-zisul viceministru al Transnistriei, Igor Şornikov.

Timpul.md
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *