CSI / Rusia

Rusia. Încasările din TVA la buget s-au prăbușit cu 54%. Ministerul Finanțelor a reușit să strângă 191,9 miliarde de ruble față de 414,7 miliarde în aprilie 2021

Recesiunea din ce în ce mai mare a economiei ruse, care promite să fie cea mai lungă din prima jumătate a anilor 1990, începe să afecteze veniturile guvernamentale.

În aprilie, bugetul federal a înregistrat o scădere fulgerătoare a încasărilor de TVA, reiese din statisticile Ministerului de Finanțe. Încasările impozitului cheie, care este cusut în costul tuturor bunurilor și serviciilor din țară și oferă fiecare a cincea rublă din veniturile guvernamentale, s-au prăbușit cu 54%. Ministerul Finanțelor a reușit să strângă 191,9 miliarde de ruble față de 414,7 miliarde în aprilie 2021.

TVA este a doua cea mai mare sursă de venit pentru guvern, după impozitele pe sectorul petrolului și gazelor. Bugetul pentru anul curent include taxele sale în valoare de 5,27 trilioane de ruble. Și până la sfârșitul lunii martie, acest plan a fost realizat cu răzbunare: în trei luni s-a încasat o treime din suma anuală.

Dar în aprilie, râul de ruble non-marfă a devenit puțin adânc. În același timp, veniturile din import (accize, taxe, TVA la import) au scăzut brusc – cu 38% pe an, la 264,1 miliarde de ruble.

Ca urmare, veniturile din afara petrolului și gazelor au scăzut în total cu 18%, la 1,058 trilioane de ruble.

„Partea de venituri din buget indică faptul că economia începe să scadă în activitatea economică”, spune Natalia Orlova, economist șef la Alfa-Bank.

Potrivit rezultatelor primului trimestru, economia rusă a rămas în teritoriu pozitiv (cu 3,5% pe an), dar în trimestrul al doilea va începe o recesiune, care va scădea PIB-ul cu 6-8%, prezice Raiffeisenbank.

Ministerul Dezvoltării Economice în prognoza oficială se așteaptă ca economia să scadă timp de doi ani la rând (cu 7,8% în 2022 și 0,7% în 2023).

Pierzând impozitele din sectorul non-primar în scădere, Ministerul Finanțelor este nevoit să se bazeze din ce în ce mai mult pe chiria materiilor prime. Fluxurile sale continuă să crească: în aprilie, bugetul a primit 1 812 trilioane de ruble din extracția și exportul de petrol și gaze – cu 103% mai mult decât cu un an mai devreme. Ponderea veniturilor din petrol și gaze a crescut la 63%, deși în urmă cu un an era de aproximativ 40%.

„Cu toate acestea, această sursă de venit este fragilă din cauza unui posibil embargo din partea economiilor occidentale și a unei reduceri (de grad rusesc) Urals către Brent”, subliniază Orlova.

Conform rezultatelor din aprilie, bugetul pentru prima dată în acest an a fost deficitar: cheltuielile guvernamentale au depășit veniturile cu 262 de miliarde de ruble. Și această tendință va continua: până la sfârșitul anului, conform prognozei oficiale a Ministerului de Finanțe, „gaura” din trezorerie va crește la 1,6 trilioane de ruble.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. La mai mare. Sărăcia și foametea pentru ruși desigur…
    Niște maimuțe cu arme atomice și multe altele clasice și… atât.
    Violenți, hoți, mincinoși, bețivi, leneși și puturoși, violatori, tâlhari, cam astea ar fi trăsăturile predominante și „binefacerile” lumii ruse.
    Merită să ajungă la paritate, sau mai jos chiar, cu prietenii care i-au susținut la ONU: Eritreea, Siria, Coreea de Nord, Belarus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *