Externe

Rusia sau Europa. Serbia trebuie să se decidă de ce parte dorește să fie, declară președintele Comisiei Europene

“Serbia trebuie să se decidă de ce parte dorește să fie. Noi dorim ca Serbia să fie alături de noi, dar avem nevoie de semne clare că această țară ne împărtășește valorile și condamnă agresiunea Rusiei” – a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în interviul acordat cotidianelor “Wiener Zeitung” și “Kleine Zeitung” din Austria, adăugând că direcțiile politicii externe a statelor candidate sunt foarte importante.

“Bineînțeles că așteptăm ca toți să tragă în aceeași direcție” – a declarat Von der Leyen. Întrebată cât depinde procesul de integrare europeană a Balcanilor de Vest de Ucraina, Von der Leyen a răspuns că statele candidate din Balcanii de Vest sunt înaintea Ucrainei.

“Am speranța că vom găsi soluții, că în final vom putea să ne respectăm promisiunile și vom începe negocierile de aderare. De exemplu, Bosnia și Herțegovina va putea începe negocierile când va îndeplini cele 14 condiții.

În Balcanii de Vest s-au înregistrat progrese și trebuie să le recunoaștem” – a declarat președintele Comisiei Europene. Întrebată când va adera Ucraina la UE, Von der Leyen a arătat că pentru aderare sunt importante progresele.

“De statele candidate depinde cât de repede se apropie de UE. De exemplu, Turcia și Slovacia au primit statutul de stat candidat în 1999. Slovacia a implementat reformele necesare și cinci ani mai târziu a devenit stat membru UE, însă Turcia este mai departe decât oricând de aderare” – a explicat președintele Comisiei Europene, citează site-ul sârb B92 și Rador.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *