Internațional

Rusia sfidează lumea chiar de la ONU – Un oficial rus vizat de un mandat internațional de arestare va avea o intervenţie

Rusia sfidează lumea chiar de la ONU. Un oficial rus vizat de un mandat internațional de arestare va avea o intervenţie. Recent, Marea Britanie, Marea Britanie a blocat marți, 4 aprilie, difuzarea online a ședinței Consiliului de Securitate al ONU, la care trebuia să ia cuvântul comisarul pentru drepturile copilului din Rusia, Maria Lvova-Belova, scrie The New York Times.

Maria Lvova-Belova, obiectul unui mandat de arestare pentru crime de război de la Curtea Penală Internațională, urmează să vorbească la o întâlnire informală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

Din luna martie comisarul rus pentru copii Maria Lvova-Belova este vizată de un mandat de arestare al Curții Penale Internaționale (CPI) pentru presupuse ”crime de război” de ”deportare ilegală”. Totuşi, ea urma să intervină virtual miercuri, 5 aprilie, în cadrul unei reuniuni informale a Consiliului de Securitate organizată de Rusia pe tema Ucrainei. Anunţul acestei participări a înfuriat Marea Britanie, care a blocat difuzarea planificată a evenimentului pe site-ul ONU.

”Dacă vrea să dea socoteală pentru acțiunile sale, să o facă la Haga”, sediul CPI, a adăugat un purtător de cuvânt al misiunii britanice, relatează Le Point citat de Rador.

Reuniunea își propune ”să ofere informații obiective despre situația copiilor din zona de conflict din Donbas și despre măsurile luate de autoritățile ruse pentru evacuarea copiilor aflați în pericol”, potrivit reprezentanței permanente a Rusiei, care acuză Occidentul de ”denaturare” a situației prin utilizarea termenilor ”răpiri, strămutări forțate, adopții”. Acest tip de întâlnire informală, care poate fi organizată de orice membru al Consiliului, are loc la sediul Națiunilor Unite, dar nu și în Camera Consiliului de Securitate.

Autoritățile ucrainene acuză Rusia că a ”răpit” peste 16.000 de copii din Ucraina de la începutul ofensivei în urmă cu un an. În martie, CPI a emis un mandat de arestare istoric împotriva lui Vladimir Putin și a Mariei Lvova-Belova, considerându-i responsabili pentru ”crima de război de deportare ilegală” a minorilor ucraineni.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a asigurat recent că întâlnirea de miercuri a fost planificată ”cu mult înainte” de anunțul CPI. Moscova susține că i-a ”salvat” pe acești copii de lupte și că a pus în aplicare proceduri pentru a-i reuni cu familiile. Maria Lvova-Belova a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, marți, că este pregătită să trimită copiii deportați înapoi în Ucraina, dacă familiile lor o solicită.

Potrivit unui raport al biroului său publicat marți, 16 copii din 9 familii au fost reuniți cu rudele lor care locuiesc în Ucraina sau în altă parte, din 29 martie. Cu toate acestea, comisarul rus pentru copii a refuzat încă o dată să publice lista completă a numelor copiilor ucraineni deportați în Rusia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *