Economie

Rusia terorizează Moldova prin Gazprom. Slusari are întrebări față de deciziile luate de Spînu

Joi ministru Spănu a insistat ca CSE să aloce din bugetul de stat 511 mln lei pentru procurarea de la Moldova Gaz 15 mln m3. Zece milioane m3 vor fi procurate cu 1882 dolari pentru o mie m3 și alte cinci milioane cu 1058 dolari. Evident că este încă un ajutor financiar din banii publici pentru întreprinderea afiliată Gazpromului în vederea achitării datoriilor pentru luna septembrie.
Dar la aceasta operațiunea financiară sunt foarte multe întrebări, la care domnul Spânu este obligat să răspundă public.

Dacă de mâine Gazprom oricum sistează livrări de gaze în Moldova, de ce cu banii din bugetul de stat trebuie de răscumpărat de la acest concern 10 milioane m3 cu preț de 1882 dolari ? Înțeleg că acest volum reprezintă economia, creată în urma reducerii consumului de gaz în septembrie. În mod normal, aceste cantități urmează să treacă în rezerve Moldova Gaz, întrucăt conform ultimelor modificări în legislația toți operatori în domeniul gazelor naturale sunt obligați să creeze rezerve de gaze, care pot fi văndute consumătorilor în octombrie.

Dar dacă livrările de gaze din partea Gazpromului vor continua și după 1 octombrie, atunci decizia de ieri a CSE este o risipă și mai mare de bani publici. Din căte cunoaștem, prețul prealabil de procurare a gazelor în octombrie ar fi undeva 1058 dolari pentru o mie m3. Calcule simple arată că la așa preț cu 511 mln lei pot fi procurate aproape 25 mln m3 de gaze în rezerve de stat.

Sper foarte mult că azi societatea va fi informată exhaustiv despre raționamentul cheltuielilor neprevăzute in valoarea de peste jumătate de miliard de lei, efectuate întro zi din contul contribuabililor pe fundalul unei situației financiare atăt de dificile pentru țara. În mod normal, guvernare, care ține la transparența, explică asemenea decizii înainte emiterii acestora.

Alexandr Slusari

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *