CSI / Rusia

Rusia va extinde probabil embargoul asupra importurilor de alimente din Occident după dată de 7 august

Preşedintele rus Vladimir Puţin s-a arătat în favoarea măsurilor care să sporească "securitatea alimentară" a Rusiei, iar oficialii ruşi au promis să investească mai mult în agricultură pentru a se asigura că în următorii ani Rusia va produce suficient lapte, carne şi fructe cât să îşi acopere necesarul.

Embargoul asupra majorităţii importurilor de alimente din SUA, UE şi alte ţări ar urmă să expire în dată de 7 august, la un an după ce a fost impus că răspuns la sancţiunile occidentale provocate de implicarea Rusiei în criză din Ucraina.

Însă în condiţiile în care UE a sugerat că va extinde sancţiunile împotriva Rusiei până când acordul de pace pentru Ucraina, încheiat la Minsk în luna februarie, este implementat, există prea puţine stimulente pentru Moscova să ridice propriul embargo.

"Nu avem deocamdată în vedere anularea embargoului", a declarat miercuri vice-premierul Arkadi Dvorkovich.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a sugerat că decizia depinde de rezultatul summitului UE din luna iunie, când blocul european va decide dacă extinde sancţiunile care ar urmă să expire în iulie.

Puţin a subliniat importantă agriculturii, în sesiunea anuală de audieri televizate desfăşurată la începutul acestei luni, iar ulterior a numit un nou ministru al Agriculturii care are misiunea de a stimula producţie internă.

"Producţia internă şi securitatea alimentară sunt extrem de importante, şi vom încerca să le asigurăm. Am fi luat aceste contra-măsuri sau nu dacă nu ar fi existat sancţiunile? Răspunsul este nu. Însă acum o facem", a adăugat Puţin.

Apelul sau a fost ascultat. Dvorkovich a spus miercuri camerei superioare a Parlamentului de la Moscova că agricultură este singurul sector faţă de care guvernul s-a pus de acord că are nevoie de finanţare adiţională în 2015.

El a precizat că sprijinul nu ar trebuie să se diminueze în 2016 şi 2017 pentru că ţară să îşi poată asigura necesarul de lapte în 7-10 ani, şi cel de carne, fructe şi legume până în 2020.
sursa: hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *