CSI / Rusia

Ruşii ar putea controla întreaga regiune Luhansk într-o săptămână

Rusia ar putea să preia controlul asupra întregii regiuni Luhansk în săptămânile următoare, a declarat un oficial american sub condiţia anonimatului. Orașele ucrainene Sievierodonetsk și Lysychansk, care au devenit epicentrul bătăliei pentru Donbas, ar putea cădea în mâinile forțelor ruse în termen de o săptămână, conform Washington Post. În tot acest timp, Ucraina suferă pierderi masive, iar proviziile sale de muniție scad.

Forţele ucrainene deţin controlul asupra uzinei chimice Azot din Severodoneţk

Ucraina deţine în continuare controlul asupra uzinei chimice Azot din oraşul Severodoneţk, unde sute de civili se adăpostesc, a anunţat duminică dimineaţă guvernatorul provinciei Lugansk, Serhii Gaidai, informează Reuters. ”Azot nu este blocată, au loc lupte pe străzile din apropierea uzinei”, a declarat Serhii Gaidai pentru postul public de televiziune ucrainean. El a adăugat că se aşteaptă ca forţele ruse să mobilizeze toate mijloacele în încercarea de a captura oraşul Severodoneţk duminică sau luni.

Kievul a cerut livrări rapide de armament greu din Occident, explicând că forţele ruse au de cel puţin 10 ori mai multe piese de artilerie decât armata ucraineană. Sâmbătă, forţele ruse au atacat centralele electrice din Kramatorsk şi Sloviansk, cele mai mari două oraşe din regiunea Doneţk aflate sub control ucrainean, a scris guvernatorul regional Pavlo Kirilenko pe Telegram.

Zelenski: Decizia de a acorda Ucrainei statutul de candidat va întări nu numai statul nostru, ci şi întreaga Uniune Europeană

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, sâmbătă, în discursul adresat naţiunii, că decizia de a acorda statutul Ucrainei de aderarea la UE va întări nu doar statul său, ci întreaga Uniune Europeană. „Faza finală a marelui maraton diplomatic, care urmează să se încheie într-o săptămână şi jumătate, a început astăzi. Şi în acest maraton suntem de fapt împreună cu Uniunea Europeană – într-o singură echipă, iar această echipă trebuie să câştige. Sunt sigur că vom primi în curând un răspuns cu privire la statutul de candidat pentru Ucraina. Sunt convins că această decizie poate întări nu doar statul nostru, ci şi întreaga Uniune Europeană.

Ce altceva trebuie să se întâmple în Europa pentru a fi clar pentru sceptici că însuşi faptul de a menţine Ucraina în afara Uniunii Europene funcţionează împotriva Europei? De exemplu, totul este deja evident pentru ocupanţii ruşi. Ei spun aşa, când ne chinuie poporul, că se presupune că este pentru faptul că Ucraina a plecat în Europa. Şi atunci de ce are Europa sceptici? Vom continua să muncim şi mai mult la toate nivelurile pentru a lua decizia corectă. Este foarte important pentru noi.

Discuţii fructuoase cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au avut loc astăzi la Kiev. Mă bucur să constat sinceritatea ei. Comisia Europeană este cea care va pregăti o concluzie cu privire la cererea noastră. Ucraina a oferit toate răspunsurile necesare într-un timp foarte scurt şi s-a făcut bine. Vor fi multe alte discuţii la fel de importante şi, sper, fructuoase cu liderii europeni săptămâna viitoare.

Bătălii aprige de stradă continuă în Severodoneţk. Sunt mândru de toţi apărătorii noştri care au reuşit să oprească înaintarea acestor oameni ostili, aceşti ocupanţi de multe săptămâni deja şi să ne menţină apărarea puternică”, a spus Zelenski în discursul adresat naţiunii.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.