CSI / Rusia

Rușii au încremenit în epoca ministerelor de război

De pe la sfârșitul secolului XVIII și până pe la mijlocul secolului XX, în marea majoritate a statelor europene (și nu doar), mai mari sau mai mici, mai puternice sau mai slăbuțe, formula actuală a „ministerelor apărării” îl ocupau „ministerele de război”, astfel am avut:

  • Marea Britanie: British War Office (1859-1964)
  • Franța: Ministère de la Guerre (1791-1946)
  • SUA: United States Department of War (1789-1947)
  • Italia: Ministero della guerra (1861-1947)
  • Germania: Kriegsministerium (1808-1919)
  • Rusia: Военное Министерство (1802 – 1918)
  • România: Ministerul de Război (1862-1930 1944-1947)

În acele timpuri, frecvența și amploarea războaielor (mai ales în Europa) era extrem de mare, astfel nimeni nu punea la îndoială necesitatea acelor structuri statale, anume în această logică belicoasă.

Chinurile celui de-al Doilea Război Mondial au schimbat viziunea statelor asupra securității și apărării, astfel, rând pe rând, toate țările au abolit denumirea de „ministere ale războiului” și au optat în cor pentru „ministere ale apărării”, ca instrument pentru apărarea țării.

Mai mult decât atât majoritatea blocurilor militare formare după 1945, precizează în documentele lor constitutive că sunt blocuri defensive, de apărare colectivă. Drept mărturie avem Preambulul TRATATULUI NORD-ATLANTIC, semnat la Washington DC, la 4 aprilie 1949, care printre altele, spune: „…Ele (stalele) sunt hotărâte să-și unească eforturile în scopul apărării colective și al păstrării păcii și securității.”

În ultimele 9 luni Federația Rusă bombardează crunt satele și orașele Ucrainei sub stindardele Ministerului Apărării (Министерство обороны Российской Федерации), cel mai potrivit ar fi dacă rușii ar reveni la denumirea „naturală” pentru imperialismul velico-rus – Военное Министерство sau și mai sincer „Министерство убийств” (Ministerul crimelor), având în vedere crimele de război pe care le comite armata rusă în Ucraina. Distrugerea deliberată și țintită a sistemului energetic în prag de iarnă este abominabilă, iar autorii sunt criminali de război.

Autor: Valeriu Munteanu

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Rusii au echipament militar de pe vremea lui Leonid Brejnev, in acea perioada URSS-ista, creierele erau din tarile baltice, Ucraina si Belarus, etnicii rusi erau angajati ca femeie de serviciu in acele fabrici, la fel si cei din Kirgastan, Kazacstan, Dagestan, Cecenia, si din pacate R. Moldova care nu au avut dreptul la educatie o mare perioada de timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *