CSI / RusiaRăzboiUcraina

Rușii fug din calea atacurilor ucrainene: Flota Mării Negre se retrage la Novorossiisk

Navele Flotei ruse au încetat să se mai apropie de vestul Mării Negre, în faţa atacurilor tot mai intense cu drone şi rachete din partea Ucrainei, şi s-au retras practic pe coasta rusă a Mării Negre, fără a se apropia de vârful vestic al peninsulei Crimeea ocupate, a declarat miercuri o purtătoare de cuvânt a armatei ucrainene, citată de EFE şi de postul de televiziune ucrainean Kanal 24, potrivit Stiripesurse.ro.

”În prezent, navele şi ambarcaţiunile Flotei ruse din Marea Neagră nu mai navighează în direcţia apelor teritoriale ucrainene”, a declarat Natalia Gumeniuk, şefa centrului de presă al Comandamentului Operativ Sud.

Navele ruse se retrag de-a lungul teritoriului de coastă aparţinând Federaţiei Ruse şi ”apar ocazional în apropierea coastei Crimeii, dar nu îndrăznesc să se apropie de capul Tarhankut”, cel mai vestic punct al acestei peninsule ucrainene ocupate din 2014 de Rusia, a precizat ea.

Serviciile de informaţii militare britanice au declarat luni că Flota rusă a Mării Negre îşi relochează activităţile în portul Novorossiisk, pe teritoriul Federaţiei Ruse, în nord-estul Mării Negre, din cauza riscului de atacuri asupra forţelor sale în portul Sevastopol. Acest port – situat în sud-vestul Crimeii, principala bază a Flotei ruse din Marea Neagră – a fost atacat de rachete ucrainene în septembrie, când au fost avariate un submarin şi o navă militară de suprafaţă, atac în care, potrivit Kievului, zeci de militari aflaţi la bord au fost ucişi.

Potrivit lui Gumeniuk, pentru a-şi demonstra capacitatea de a continua să blocheze transportul maritim civil la ţărmurile ucrainene, aviaţia rusă atacă Insula Şerpilor, aflată sub control ucrainean şi situată în partea de nord-vest a Mării Negre, cu bombe aeriene, care permit avioanelor care le lansează să nu se apropie de ţintă.

La începutul invaziei, navele ocupantului rus intrau chiar şi în apele teritoriale ale Ucrainei şi se apropiau de coasta regiunii Odesa, la distanţa unui tir de artilerie, a spus purtătoarea de cuvânt citată, adăugând că, după scufundarea crucişătorului Moskva, Ucraina i-a făcut pe invadatori să se îndepărteze cu 100 de mile marine, adică aproximativ 180-200 de kilometri.

În ultimele zile, Ucraina a redeschis pentru transportul maritim comercial o parte din porturile sale maritime împotriva cărora Rusia a instituit o blocadă la jumătatea lunii iulie, punând capăt aşa-numitului acord privind cerealele, prin care se angajase ca timp de un an să permită exporturile agricole ucrainene din trei porturi din Odesa.

Ucraina a creat acest nou coridor, care funcţionează sub protecţia marinei ucrainene, în mod unilateral, după ce a intensificat atacurile asupra flotei ruse în toată Marea Neagră pentru a îndepărta navele ei militare de coastele controlate de Kiev.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *