Rușine, stimați deputați!
Între timp, zeci de mămici protestează împotriva legii care le micșorează indemnizațiile, mii de tineri trăiesc la limita sărăciei, iar autoritățile nu se grăbesc să le dea o mână de ajutor.
Recent aproape jumătate dintre cei care ocupă fotoliile din Parlament au înaintat spicherului un demers prin care spun că au nevoie de condiţii mai bune de trai. Ei insistă pe construcţia unui bloc, în care să-şi poată achiziţiona din proprii bani apartamente, care ar urma să fie la preţuri preferenţiale. Culmea e că aceștia vor ca blocul să fie ridicat chiar în centrul Chișinăului.
Printre semnatari figurează mai multe nume care în declarațiile de avere au menționat că au case și apartamente de sute de metri pătrați, ori venituri anuale de sute de mii de lei. Însă sunt și dintre cei care trăiesc doar din salariul de deputat sau din veniturile soției, respectiv a soțului.
Unul dintre ei este și liberal-democratul Chiril Lucinschi, fiul fostului președinte al R. Moldova Petru Lucinschi, despre care se spune că ar deține un post tv. De asemenea, în listă mai figurează: deputatul liberal-democrat Nicolae Juravschi, președinte al Comitetului Național Olimpic, despre care presa anunța anterior că ar deține o vilă în capitală; deputatul democrat Mihail Solcan care scrie în declaraţia lui de venit că deţine trei apartamente cu o suprafaţă totală de peste 130 de metri pătraţi şi o casă de 546 de metri pătraţi; comunistul Artur Reșetnicov care declara anterior că deține o casă de locuit de circa 200 de metri pătrați, un apartament de peste o sută de metri pătrați și alte două încăperi nelocative; deputatul comunist Victor Mândru care potrivit declaraţiei de avere din 2012 are două apartamente în capitală, cu suprafețe de peste 70 de metri pătraţi fiecare.
Printre deputați se mai numără: Alexandru Cimbriciuc, Ion Butmalai, Tudor Deliu, Veronica Abramciuc, Ion Ceban, Sergiu Sârbu, Corina Fusu, Gheorghe Brega, Valeriu Munteanu, și încă alți 33 de oficiali din diferite fracțiuni parlamentare.
Când vezi aceste nume, volens-nolens intervine întrebarea: dacă ei, aleșii poporului, nu-și pot cumpăra un apartament la prețuri de piață, atunci ce să facă o familie tânără? Iar dacă-și permit, de ce mai au nevoie de un bloc nou?
Presa națională scrie că preţul unui metru pătrat de spațiu locativ va fi 300 de euro şi nu 700 cât costă pe piaţă un metru pătrat în centrul capitalei. Mai mult, se spune că blocul ar urma să fie ridicat de o firmă care aparţine unui deputat din actualul legislativ.
Paradoxal, în declarațiile de avere precedente doar 16 deputați au declarat că nu dețin o locuință. Se pare că mulți vor să profite de această „oportunitate”. Prin urmare demnitarii noștri se gândesc doar la binele lor și fără gram de rușine elaborează demersuri care îi avantajează direct. Probabil astfel ei își exprimă atitudinea față de popor, față de cei care i-au votat, față de cei fără de care n-ar mai fi ajuns în fotoliile parlamentare.
Iată că am ajuns s-o vedem și pe asta. Acum ce urmează, stimați deputați?