Actualitate

S-a aflat cât câștigă Angela Merkel! Cancelarul german, unul dintre cei mai bine plătiți politicieni din lume

Fiecare deputat are de asemenea dreptul să-şi utileze biroul cu echipamente la cele mai noi standarde într-un cuantum maxim de 12.000 de euro pe an. Banii sunt decontaţi ulterior numai în baza facturilor prezentate. Indemnizaţiile sunt ajustate anual după tendinţa generală a salariilor din anul precedent, explică cei de la DW, potrivit Gândul.info.

În parlamentele de land se câştigă mai puţin şi foarte variabil de la o zonă la alta. Dacă un deputat din Hamburg primeşte 2641 euro lunar şi o sumă pauşală de 350 de euro, un parlamentar din landul Renania de Nord-Vestfalia este remunerat cu 9.500 de euro pe lună şi atât.

Cancelara Merkel este recompensată lunar cu suma de 17.732 de euro plus aproape 1.000 de euro sporuri specifice funcţiei sale în sectorul public. Chiar dacă are numai o funcţie reprezentativă preşedintele Frank-Walter Steinmeier beneficiază lunar de echivalentul a 90% din indemnizaţia cancelarei, cu tot cu sporuri, atingând 19.719 euro în fiecare lună. Fiecare ministru federal beneficiază de 15.000 de euro lunar, inclusiv sporuri.

Membrii cabinetului mai primesc şi indemnizaţiile la care au dreptul în calitate de deputaţi în Bundestag: 12.270,96 euro pe an pentru cancelar şi câte 3.681,36 euro pentru fiecare ministru.

Deşi, conform protocolului, preşedintele ţării şi preşedintele Parlamentului deţin cele mai importante funcţii în stat, Angela Merkel conduce, de facto, cea mai puternică instituţie politică din Germania. În aceste condiţii apare întrebarea firească: în raport cu omologii săi din alte colţuri ale lumii, cum este recompensată Angela Merkel? Conform portalului de statistică "Statista", cancelara Republicii Federale ocupă un loc în jumătatea superioară a clasamentului.
Infografik Jahresbezüge internationaler Spitzenpolitiker

Puţini politicieni de rang înalt câştigă mai mult ca Angela Merkel, printre altele preşedintele SUA cu un venit anual de 333.000 de euro şi premierul Lee Hsien Loong (Singapore) cu aproape 1,5 milioane de euro pe an!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *