Economie

S-a dat startul privatizărilor de toamnă!

„Fabrica de sticlă” din Chișinău, „Floare-Carpet”, „Farmaco” și „Sanatoriul – Sănătate” sunt pe lista noilor întreprinderi importante care au fost scoase la noua rundă de privatizare.

Tudor Copaci, director general al Agenţiei Proprietăţii Publice (APP) a declarat că valoarea totală a bunurilor proprietate publică de stat scoase la vânzare este de 1,3 miliarde de lei.

„Este pentru prima dată este când statul expune un asemenea volum de instituții la privatizare și preconizăm să vindem la diferite concursuri și licitații peste 80 de bunuri ale statului”, a spus Tudor Copaci.

Astfel, în perioada 20-23 noiembrie curent, se vor desfășura licitații „cu strigare” la Bursa de Valori pentru vânzarea acțiunilor proprietate publică de stat din 38 societăți pe acțiuni, dintre care în 16 întreprinderi, cota statului este mai mare de 51%. Printre acestea se enumeră „Farmaco”, SA „Floare – Carpet", SA „Armobeton" ş.a. Suma totală a mijloacelor financiare, raportată la preţul iniţial de vânzare, constituie peste 600 mln. de lei.

De asemenea, vor fi expuse la concursul investițional în jurul la cinci cinematografe din oraşele Glodeni, Ştefan Vodă, Teleneşti, Rezina, Leova şi Vulcăneşti. Concursul va avea loc până la 6 decembrie, iar valoarea inițială a prețului de vânzare este de peste 3 milioane de lei și cu un volum al investițiilor preconizat de peste 10 mln. lei.

În aceeași perioadă va fi organizat şi un concurs comercial a 10 întreprinderi de stat, complexe patrimoniale unice, printre care ÎS „Fabrica de sticlă din Chişinău", Sanatoriul „Sănătate" din oraşul Sergheevka, Ucraina și un bun distinct – YAK -40. Prețul total de expunere la concursul comercial constituit 610,5 mln. de lei.

Tudor Copaci a mai adăugat că, în anul 2013, se preconizează vânzarea bunurilor proprietate publică de stat în valoare de circa 260 mln. de lei și vor fi organizate, în premieră, road-show-uri și vizite pentru investitorii interesați să se familiarizeze la fața locului cu întreprinderile scoase la privatizare.

Timpul.md (V.P.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *