Actualitate

S-a redus rata mortalității copiilor de până la 5 ani

Constatările au fost făcute de directoarea UNICEF Moldova, Nune Mangasaryan în cadrul unei întrevederi cu premierul Pavel Filip. Totodată, directoarea UNICEF a constatat că anul curent în Republica Moldova s-a înregistrat o prezenţă de 10 ori mai mare a copiilor cu cerinţe speciale în instituţiile de învăţământ dedicate lor decât în anul 2010, scrie IPN.

Nune Mangasaryan a evaluat pozitiv rezultatele înregistrate de către Republica Moldova în domeniul respectării drepturilor copiilor. Potrivit ei, dacă în anul 2010 peste o mie de copii cu cerinţe speciale au frecventat instituţiile de învăţământ, în anul 2016 numărul lor a crescut la peste 10 mii.

Totodată, oficialii au discutat despre reuşitele şi planurile de cooperare în domeniul respectării drepturilor copiilor în Republica Moldova, precum şi asigurarea condiţiilor optime pentru creşterea, educarea şi dezvoltarea acestora.

„Problemele ce vizează siguranţa copiilor şi respectarea drepturilor acestora sunt strâns legate de prosperitatea economică a ţării. Suntem convinşi că vom reuşi să îmbunătăţim lucrurile la acest capitol şi să asigurăm copiilor un viitor decent”, a declarat Pavel Filip.

În cadrul discuţiilor, o atenţie deosebită s-a acordat combaterii sărăciei în rândul familiilor cu mulţi copii. În acest sens, se urmăreşte elaborarea unui mecanism de alocare a plăţilor care va asigura o echitate socială şi va reduce numărul de persoane cu venituri sub minimul de existenţă.

Totodată, oficialii s-au referit şi la problema copiilor a căror părinţi se află peste hotare. Conform unui studiu realizat de UNICEF, 4 % dintre copiii din Moldova au ambii părinţi plecaţi peste hotare, în timp ce aproximativ 20 % sunt educaţi de un singur părinte.

Republica Moldova a aderat la Convenţia cu privire la drepturile copilului în anul 1993, iar doi ani mai târziu a fost deschis Oficiul UNICEF la Chişinău. 

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *